VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet25/03/2020

LJETNE VRUĆINE NEĆE ZAUSTAVITI VIRUS

 

STOKHOLM, 25. MARTA /SRNA-Rojters/ - LJetna vrućina vjerovatno neće zaustaviti širenje zaraze virusom korona, saopšteno je iz Evropskog centra za kontrolu i sprečavanje zaraza /ECDC/.

 

U saopštenju se navodi da se predviđa da će svaka zemlja u Evropi ostati bez mjesta na odjeljenjima intenzivne njege do sredine aprila, ukoliko ne reaguje brzo.

Centar se poziva na istraživanje u kojem se nagovještava da virus ne postaje manje opasan u toplim i vlažnim vremenskim uslovima, čime su umanjene nade da će sjevernoj hemisferi stići olakšanje kada nastupi ljeto.

"Do danas nema dokaza da će `Sars-KoV-2` biti sezonski virus na sjevernoj hemisferi, kao ni drugi virusi iz porodice korona virusa", ističe se u izvještaju.

U prilog izvještaju idu i podaci da je virus uspio da održi visok nivo reprodukcije u tropskim predjelima u kojima je velika vlažnost vazduha, kao što su kineska oblast Guansi i Singapur.

"To naglašava značaj sprovođenja mjera kao što je izolovanje zaraženih, poštovanje rastojanja na poslu i zatvaranje škola", dodaje se u izvještaju.