VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet25/03/2020

PUTIN: NAREDNA SEDMICA NERADNA ZA SVE ZAPOSLENE

 

MOSKVA, 25. MARTA /SRNA/ - Predsjednik Rusije Vladimir Putin saopštio je da će naredna sedmica na teritoriji cijele zemlje biti neradna za sve zaposlene, dok će apoteke, prodavnice, bolnice, gradski i međugradski prevoz, kao i ostale uslužne djelatnosti nastaviti sa radom.

 

Putin je ocijenio da je ta mjera neophodna zbog širenja virusa korona.

"Ovo će doprinijeti da se smanje rizici od širenja virusa. Najvažnije je trenutno da svi ostanu kod kuće", istakao je Putin, navodeći da Rusija trenutno izlazi na kraj sa virusom, ali da je zaraza svuda oko nje, te je teško u potpunosti spriječiti da virus prodre u zemlju.

Ruski predsjednik pozvao je građane da budu disciplinovani i odgovorni, te da je najbezbjednije da ostanu kod kuće.

"Sve mjere po pitanju borbe protiv virusa korona daće rezultat ukoliko budemo ujedinjeni", rekao je on.

Rusija će u vidu podrške porodicama sa djecom u naredna tri mjeseca isplatiti po 5.000 rubalja za svako dijete do tri godine, saopštio je Putin, dok će nezaposlenima biti uvećan iznos socijalne pomoći sa 8.000 na 12.130 rubalja.

"Ekonomija Rusije, kao i ekonomije drugih zemalja, zbog virusa korona prolaze kroz katastrofalan period. Potrebno je podržati one koji se susreću sa gubitkom posla", dodao je Putin.

On je naveo i da će svim građanima kojima primanja budu pala na ispod 30 odsto od realnih biti omogućen moratorijum na isplate kredita.

Putin je istakao da Vlada i Centralna banka treba da predlože i preduzmu dodatne mjere za održivi razvoj realnog sektora privrede, uključujući državne garancije.

Prema posljednjim podacima, ukupan broj oboljelih od virusa korona u Rusiji je 658 /od kojih je 410 u Moskvi/, 29 je ozdravilo, a 122.000 ljudi nalazi se pod nadzorom.