VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Virus Korona25/03/2020

VERHAZ: DESET PACIJENATA SA TEŠKOM KLINIČKOM SLIKOM

 

BANjALUKA, 25. MARTA /SRNA/ - Načelnik Klinike za infektivne bolesti pri Univerzitetsko kliničkom centru /UKC/ Republike Srpske Antonija Verhaz poručila je večeras da se ne prate savjeti na društvenim mrežama, već preporuke zvaničnih institucija u vezi sa borbom protiv virusa korona, čiji je cilj da se virus stavi pod kontrolu i da se štetne posljedice smanje na najmanju mjeru.

 

Verhaz je izjavila je da je na klinici trenutno 31 pacijent zaražen virusom korona, od kojih je desetak sa teškom kliničkom slikom, a jedan na respiratoru.

Ona je navela da broj hospitalizovanih varira svakodnevno, jer se neki otpuštaju, a novi se primaju.

Verhaz je napomenula da ovo nije prva epidemija sa kojom se susreće Klinika i podsjetila na pandemiju 2009. godine, a poslije toga još neke, te naglasila da se u takvim situacijama prave planovi o daljem funkcionisanju.

Ona je naglasila da je veoma značajna epidemiološka mjera o zabrani kretanja lica u izolaciji. "Cilj je - Bolje spriječiti, nego liječiti", naglasila je Verhaz.

Ona je istakla da kineski epidemiolozi imaju neprocjenjivo iskustvo, da su prošli kroz jedan pakao i najpozvaniji su da kažu kakve poteze treba povući.

Za najavljenu mjeru velikog opsega testiranja, koje je već uvedeno u Srbiji, Verhaz je rekla da je dobra jer se testiranjem markiraju i izdvajaju lica koja šire virus, a koja imaju blagu kliničku formu ili nemaju simtome.

Ona je dodala da će za to biti nabavljeni posebni aparati koji omogućavaju da se na dnevnom nivou obradi mnogo uzroaka, oko 200, što je odlično.

O trajanju testiranja, Verhaz je rekla da je to je moderna, skupa, sofisticirana metoda, da se pretežno radi u grupama i mikrobiolozima je potrebno sedam do osam sati.

Verhazova je naglasila da je važna i mjera zabrane izlaska za starije osobe, kao i hronične bolesnike zato što za tu populaciju virusi mogu biti pogubni.

"Cilj je da se ovim mjerama virus stavi pod kontrolu i da se štetne posljedice smanje na najmanju mjeru", naglasila je ona.

Verhaz je rekla da su u Klinici za infektivne bolesti stalno u kontaktu sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske. "Mi sa njima usko sarađujemo, savjetujemo se, prenosimo mišljenja, a tu su i druga ministarstva i kompletan sistem države, cijelo društvo je uključeno", dodala je ona.

Ona je naglasila da su u svakodnevnoj komunikaciji sa kolegama iz Srbije, te napomenula da je direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Goran Stevanović, koji je i ekspert Svjetske zdravstvene organizacije, dao mnoge značajne informacije o ponašanju, instrukcije i pomoć.

Prema njenim riječima, prave se često sa kolegama i konferencije o teškim slučajevima.

Govoreći o liječenju virusa korona, Verhaz je navela da ima puno dezinformacija na društvenim mrežama, te naglasila da postoje terapijski protokoli za ljekare.

Ona naglasila da ne postoji konkretan antivirusni lijek, ali da postoje studije, postoje lijekovi i protokoli za liječenje, koji su uzeti od kolega u regionu, a oni su prepisani iz Kine.