VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Virus Korona26/03/2020

TICA: DOM ZDRAVLJA NEMA ZAŠTITNU OPREMU

 

DRVAR, 26. MARTA /SRNA/ - Dom zdravlja u Drvaru nema zaštitnu opremu za pregled pacijenata, a vlade Livanjskog kantona i Federacije BiH nisu obezbijedile sredstva za njenu nabavku, rekla je Srni direktor ove zdravstvene ustanove Jasna Tica.

 

"Očajni smo, nemamo zaštitnu opremu da pregledamo pacijente. Na svu sreću, u Drvaru nema zaraženih virusom korona, ali ne daj Bože da bude jedan slučaj zaraze u uslovima u kakvim mi radimo, doći će do pojave virusa korona među zaposlenima u Dom zdravlja, tada neće imati ko da pregleda stanovništvo Drvara i Bosanskog Grahova", rekla je Tica.

Ona je navela da Dom zdravlja radi sa minimalnim brojem medicinskih sestara i doktora.

"Besplatno će nam sašiti zaštitne maske Firma 'Jumko', ali mi i dalje nemamo zaštitnih odijela, testova i opreme", kaže Tica.

Načelnik opštine Drvar Dušica Runić rekla je Srni da su Drvarčani iz dijaspore pokrenuli akciju prikupljanja novčanih sredstva za pomoć drvarskom Domu zdravlja.

"Bogu hvala još nema zaraženih virosom korona u Drvaru, ali strahujemo od zaraze. Stanovništvo Drvara je u najvećem broju starija populacija koja je najviše u opasnosti", istakla je Runićeva.

Ministar zdravlja, rada, socijalne zaštite i izbjeglih u Livanjskom kantonu Vasilija Broćeta nije odgovarala na pozive novinara Srne.

Davor Klečina, župnik Župe Svetog Josipa u Drvaru i upravitelj župa u Bosanskom Grahovu, Petrovcu, Ključu, u saopštenju je postavio pitanje vlastima Livanjskog kantona da li Drvar, Glamoč i Bosansko Grahovo pripadaju ovom kantonu i u epidemiji virusa korona ili samo kod eksploatacije šuma?