VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Virus Korona26/03/2020

NOVALIĆ: KRIZNI ŠTAB SADA EFIKASNIJI

 

SARAJEVO, 26. MARTA /SRNA/ - Premijer Federacije BiH /FBiH/ Fadil Novalić izjavio je danas u Sarajevu da je odluka o redukovanju broja članova Federalnog štaba civilne zaštite tehničko, a ne političko pitanje.

 

"Smjena dosadašnjeg Kriznog štaba u FBiH nije bila politički potez, već tehničko pitanje da bismo učinili štab što efikasnijim. U sastavu nisu bili bitni organi koji sprovode borbu protiv pandemije", rekao je Novalić na konferenciji za novinare.

Ističući da je dosadašnje mjere na prevenciji i sprečavanju širenja virusa korona u FBiH pohvalio predsjednik Svjetske zdravstvene organizacije, Novalić je pozvao građane da se i dalje pridržavaju donesenih mjera.

On je istakao da će, nakon zdravstvenog, ekonomsko pitanje u vrijeme pandemije virusa korona biti najvažnije. "Svi smo angažovani i paralelno rješavamo i taj problem", rekao je Novalić.

Navodeći da lica koja ostanu bez posla neće ostati bez zaštite i primanja, on je rekao da su u martu u FBiH bez posla ostala 3.543 lica.

"Taj broj još nije veliki i možemo ga servisirati. Ako bude i veći, spremni smo to raditi kroz poseban fond da bi održali socijalnu situaciju podnošljivom", izjavio je Novalić.

On je dodao da je Vlada FBiH dala saglasnost za početak pregovora za Svjetskom bankom, a uskoro će i sa MMF-om.

Podsjećajući da je Vlada odlučila da se za mart zakupcima prostora u vlasništvu Federacije snizi zakupnina za 50 odosto sa tendencijom da, ako kriza potraje, ona bude ukinuta, Novalić je pozvao i ostale nivoe vlasti da učine isto.

Direktor federalnog Zavoda za javno zdravlje Davor Pehar istakao je da su dvije-tri sedmice ključne u razvoju situacije na prostoru FBiH.

"Od svih nas zavisi u kojem smjeru će taj proces ići. Ako se budemo ponašali odgovorno, krivulja koja prikazuje razvoj epidemije biće manja što znači da će se pojavljivati manji broj slučajeva. To znači da ćemo imati manje opterećenje na zdravstveni sistem i tako ćemo izbjeći takozvani italijanski scenario", naveo je Pehar.

On je zatražio od onih koji još nisu svjesni situacije da promijene stav i da se počnu ponašati odgovorno, jer je to ključ uspjeha.

Na pitanje kada će početi strategija masovnijeg testiranja, Pehar je odgovorio da se sada ulazi u fazu kada se očekuje veća pojava lokalne transmisije i da će taj momenat biti preloman.

"Ići ćemo u široko testiranje, tako da ćemo moći lakše pratiti razvoj epidemiološke situacije u FBiH i u skladu s tim predlagati mjere da se to stanje drži pod kontrolom", rekao je Pehar i dodao da danas stiže pošiljka od 1.500 testova koji će sutra biti distribuisani širom Federacije.