VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo31/03/2020

PRAZNIK U SJENCI BORBE SA VIRUSOM KORONA

 

MILIĆI, 31. MARTA /SRNA/ - Na području opštine Milići do danas nije registrovano nijedno lice zaraženo virusom korona, a mjera kućne izolacije određena je za 177 osoba, izjavio je danas načelnik ove opštine Momir Lazarević na konferenciji za novinare upriličenoj povodom 31. marta - Dana opštine.

 

Lazarević je istakao da Milići svoj praznik, zbog situacije uzrokovane epidemijom virusa korona, nisu u prilici da svečanije obilježe, poručujući građanima da se dosljedno pridržavaju preporuka viših nivoa vlasti i lokalnog rukovodstva.

On je rekao da se u Milićima sprovode mjere i uputstva Štaba za vanredne situacije Republike Srpske i opštinskog Štaba na zaštiti stanovništva od prijetnji koju predstavlja virus korona, te ulažu napori da se pomogne privrednim subjektima i građanima da što bezbolnije prevaziđu probleme uzrokovane tim prijetnjama i vanrednim okolnostima.

"U ovom trenutku, ključna poruka koju upućujem građanima je - ostanite kod kuće da bi se, ako je ikako moguće, izbjeglo da se virus pojavi u našoj opštini", rekao je Lazarević.

Govoreći o sprovedenim mjerama, Lazarević je rekao da je u okviru "Boksitovog" Medicinskog centra u Milićima otvoren stacionar sa pet kreveta i neophodnom opremom, koji je predviđen za hospitalizaciju zaraženih lica, koji do sada nije bio korišten.

On je naveo da je i u milićkoj Sportskoj dvorani organizovan karantinski smještaj sa devet kreveta, a uskoro će biti dopunjen sa još 20.

"Tamo imamo dva lica kojima je određen karantinski smještaj. Obezbijeđena je posteljina, grijanje, hrana i to funkcioniše", rekao je Lazarević.

Lazarević je naglasio da će rukovodstvo opštine preduzeti mjere da zaštiti privrednike i preduzetnike, koji su pogođeni trenutnom situacijom, a što se na najdirektniji način odražava i na punjenje opštinskog budžeta.

"Može se očekivati da budu upolovljeni naši prihodi od indirektnog oporezivanja, pa ćemo tražiti da nam se na šest mjeseci odgodi otplata kredita", rekao je Lazarević.

On je uputio apel građanima Milića da ove godine, ukoliko imaju za to uslove, zasiju što više površina, da bi što lakše prebrodili moguću ekonomsku krizu koju pandemija može da uzrokuje.

S tim ciljem opštinske vlasti obezbijedile su pet tona sjemenskog krompira, koji je podijeljen penzionerima i porodicama iz boračkih kategorija, a najavljena je i podjela 100 paketa sa sjemenskim materijalom, o čemu su toku dogovori sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Predsjednik Skupštine opštine Milići Branislav Novaković novinarima je rekao da opština Milići svoj 28. rođendan obilježava u specifičnim okolnostima i na drugačiji način.

"U okolnostima kada cijela planeta vodi borbu sa virusom korona, opakim globalnim neprijateljem, u toj borbi moramo da budemo jači, složniji i humaniji nego ikada i i da opstanemo i pobijedimo", poručio je Novaković.

Novaković je konstatovao da je aktuelni saziv Skupštine opštine Milići u proteklih godinu dana realizovao kompletan program, usvojio sve planske dokumente i stvorio osnovu za normalno funkcionisanje opštine.

Od pojedinačnih akata, Novaković je pomenuo odluku o raspisivanju izbora za savjete mjesnih zajednica, odluku o dugoročnom zaduživanju za finansiranje asfaltiranja lokalnih puteva i izgradnju sekundarne vodovodne mreže, dva budžetska rebalansa i druge akte.

Milići su 31. marta 1992. godine, voljom građana, konstituisani kao opština.

Do tog datuma Milići su imali status mjesne zajednice u okviru opštine Vlasenica.