VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija31/03/2020

STOPA RASTA OD 2,6 ODSTO U POSLJEDNjEM KVARTALU PROŠLE GODINE

 

BANjALUKA, 31. MARTA /SRNA/ - Bruto domaći proizvod /BDP/ Republike Srpske u posljednjem kvartalu prošle godine, izražen u tekućim cijenama, iznosio je 2,9 milijardi KM i imao je stopu rasta od 2,6 odsto u odnosu na isti period 2018. godine, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

 

Bruto dodata vrijednost u posljednjem kvartalu prošle godine bila je 2,41 milijardu KM, dok je vrijednost poreza na proizvode umanjena za subvencije na proizvode bila 491,5 miliona KM.

Najveći realni rast bruto dodate vrijednosti u posmatranom periodu od 7,5 odsto bio je oblasti informacija i komunikacija, zatim 6,4 odsto u područiju trgovine, saobraćaja i skladištenja, djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo, te više od četiri odsto u finansijskoj i djelatnosti osiguranja.

Realno manja bruto dodata vrijednost u posmatranom periodu od 3,2 odsto bila je u oblasti vađenja ruda i kamena, prerađivačkoj industriji, proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizaciji, snabdijevanju vodom, kanalizaciji, upravljanju otpadom i djelatnosti sanacije životne sredine.