VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet31/03/2020

OZDRAVILO 92 ODSTO OBOLJELIH OD VIRUSA

 

PEKING, 31. MARTA /SRNA/ - U Kini je 92 odsto ljudi oboljelih od virusa korona ozdravilo, pri čemu se taj broj povećava posljednjih nedelja, izjavio je zvanični predstavnik Svjetske zdravstvene organizacije Tarik Jazarevič.

 

"Od 81.000 slučajeva zaraženih virusom korona, više od 74.000 osoba se oporavilo /odnosno 92 odsto/ i otpušteno je iz bolnice. Taj broj nastavlja da raste posljednjih sedmica", rekao je on.

Jazarevič je podsjetio da, u skladu sa preporukama SZO, pacijent može da bude otpušten iz bolnice nakon što su dobijena dva uzastopna negativna testa na koronu, sa razmakom od najmanje 24 časa, prenijeli su mediji.

Zvanični predstavnik Komiteta za zdravstvena pitanja Mi Feng saopštio je 29. marta da je Kina proglasila kraj epidemije.

Najmanje 98,6 odsto velikih industrijskih preduzeća u Kini koji su zbog korone morali da prekinu proizvodnju, ponovo je počelo da radi.

Karantin je u Vuhanu i provinciji Hubej trajao od 23. januara.

Kineske vlasti su 31. decembra obavijestile Svjetsku zdravstvenu organizaciju o epidemiji nepoznate upale pluća u gradu Vuhan u centralnom dijelu zemlje.

Kineski stručnjaci utvrdili su 7. januara uzročnika bolesti - to je korona virus 2019-nCoV /2019-nCoV/, koji je kasnije dobio zvaničan naziv KOVID-19.

Svjetska zdravstvena organizacija 11. marta proglasila je epidemiju novog virusa korona za pandemiju. Prvi slučajevi zaraze ovim koronavirusom zabilježeni su krajem 2019. u Kini.