VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Virus Korona05/04/2020

ZABILJEŽENO 16 SMRTNIH SLUČAJEVA

 

SARAJEVO, 5. APRILA /SRNA/ - Na području Federacije BiH /FBiH/ do sada je zabilježeno 16 smrtnih slučajeva od posljedica virusa korona, a posljednji je sa područja Bihaća, rekao je član Kriznog štaba federalnog Ministarstva zdravlja Goran Čerkez.

 

"Preminula je starija žena s područja Bihaća. Do sada je preminulo osam muškaraca i sedam žena. Osmoro od njih bilo je starije od 65 godina", rekao je Čerkez.

On je naveo da je do sada potvrđeno 347 slučajeva zaraze, od kojih je 27 novooboljelih.

Čerkez je podsjetio da se sutra ukida ograničenje za lica starija od 65 godina koji će od 7.00 do 12.00 časova moći da izađu i obave svoje obaveze.

Načelnik Federalnog štaba Civilne zaštite Fahrudin Solak rekao je da će policija kontrolisati kretanja, zaustaviti eventualne bespotrebne šetnje, a sve građane koji se ne budu pridržavali mjera poslati kući.

"Svi kantonalni štabovi tražili su da se penzionerima sutra omogući da podignu penzije i preduzeli smo sve mjere zaštite, zbog bezbjednosti zdravlja građana. Čim primijetimo da se mjere ne poštuju, one će biti promijenjene", rekao je Solak.

On je pozvao građane da sutra do 12.00 časova ne izlaze da bi stariji od 65 godina obavili svoje obaveze.

Solak je najavio dolazak autobusa iz Francuske kojim će sutra doputovati državljani BiH zbog čega su donesene određena uputstva i prinudne izolacije.

"Vidjećemo da od naredne sedmice na graničnim prelazima napravimo prisilne izolacije, odnosno punktove s trijažom za sve putnike", dodao je Solak, koji je izrazio nadu da će preduzete mjere dati pozitivan efekat.