VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Specijalni servisi 07/04/2020

SMRAD ATARSKIH DEPONIJA "LIJEPI" SE NA PROLAZNIKE

 

Deponije obiluju, šutom, građevinskim otpadom, raspadnutom starom odjećom, trulim namještajem, ležajevima, baštenskim otpadom, plastičnim kesama s kućnim smećem, plastičnim kantama od mašinskog ulja...

 

Priredio: Slobodan KOVAČEVIĆ

NOVI SAD, 7. APRILA /SRNA/ - Pitomi novosadski atar, smješten između naselja Sajlova i Veternika, prepun je ovih dana divljih deponija, a kako dani vanrednog stanja uslovljenog epidemijom virusa korona prolaze, one su sve brojnije, ali i veće.

Deponije obiluju, šutom, građevinskim otpadom, raspadnutom starom odjećom, trulim namještajem, ležajevima, baštenskim otpadom, plastičnim kesama s kućnim smećem, plastičnim kantama od mašinskog ulja...

Ko zna čega tu još sve nema, kada bi se i ovlaš razgrnule ružne gomile.

Pojedine deponije "garnirane" su i smradom, koji je nemoguće zaobići, koji prolaznik ponese u odjeći i zaštitnoj maski, ili kapi.

Da nevolja bude veća, neodgovooni pojedinci smeće bacaju uz same atarske puteve, kojim se izlazi na beskrajne oranice.

A upravo ovih dana vrijedni paori pripremaju oranice za skoru sjetvu soje i kukuruza.

Nedaleko od atarskih deponija mogu se vidjeti košnice sa pčelama.Košnice su marljivi veternički pčelari još polovinom marta iznijeli u polja, kako bi "uhvatili" rani behar i proljećno cvijeće.

Istovremeno, u obližnjoj šumi, tršćacima i žbunju ima fazana i drugih ptica, ali i zečeva, na koje bi se što-šta od nečistoće moglo "prilijepiti" i zaprijetiti zarazom i u životinjskom svijetu.

Nisu daleko, a ni sasvim bezbjedno, naselja koja okružuju atar, a na svega nekoliko kilometara odatle je i novosadsko Novo groblje.

I, mada je taj atar, sa svojim deponijama jedva šest do sedam kilometara udaljen od centra Novog Sada i novosadske Gradske kuće, tu ljudi i mehanizacija nadležnih gradskih službi ne
svraćaju.

Teško je odgonetnuti uzrok neshvatljivom i neviđenom ljudskom nemaru, neodgovornosti, nebrizi, pa i bahatosti prema sebi i drugim bićima.

Pri tom nije ni važno, da li su atarske divlje deponije uslovljene vanrednim stanjem ili je vanredno stanje došlo upravo zbog njih.

Uzimajući sav taj nemar u obzir, ne treba se čuditi epidemijama, kao ni svim budućim teškim zarazama svjetskih razmjera.