VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura06/05/2020

INTERNACIONALNI HORSKI FESTIVAL ODGOĐEN ZA OKTOBAR

 

BIJELJINA, 6. MAJA /SRNA/ - Međunarodni horski festival "Majske muzičke svečanosti" u Bijeljini, poslije 18 uspješnih godina, prvi put neće biti održan u maju zbog pandemije virusa korona, već od 16. do 18. oktobra, rekao je Srni portparol hora "Srbadija" Stevan Čukić.

 

Čukić podsjeća da ovaj horski festival ima devet takmičarskih kategorija za ansamble - mješoviti i mješoviti kamerni horovi, pravoslavna duhovna muzika, dječiji, ženski i muški horovi, ansambli sa tradicionalnom muzikom /folklor/, vokalni ansambli, vokalno-instrumentalni ansambli.

"U okviru Festivala održava se i takmičenje solo pjevača po starosnim kategorijama, a osim takmičarskog, Festival ima i revijalni dio programa, u okviru koga se održavaju različiti seminari, radionice, naučna predavanja, koncerti duhovne i tradicionalne muzike i drugo", navodi portparol "Srbadija".

Čukić kaže da je značaj ovog festivala višestruk, da je to prije svega najveći kulturni događaj u Bijeljini, sa najdužom tradicijom, jedinstven praznik muzike, u kojem ima za svakoga ponešto.

On naglašava da "Majske muzičke svečanosti" imaju veliki značaj i u turističkom smislu jer iz godine u godinu okuplja više od 1.000 horskih pjevača, dirigenata i solo pjevača koji nose lijepe uspomene iz Bijeljine.

"To je prilika i da se steknu neka nova saznanja, prilika da se razmijene iskustva i ostvare novi kontakti, ali što je najvažnije, prilika da se upoznamo i družimo u prelijepoj atmosferi. Značaj Festivala veliki je i zbog činjenice, da je ideja našeg umjetničkog direktora profesora Desanke Trakilović i dobra organizacija našeg festivala navela druge gradove u zemlji i regionu da pokrenu slične događaje, na šta smo veoma ponosni", navodi Čukić.

Prvi horski festival "Majske muzičke svečanosti" održan je u Bijeljini u maju 2002. godine. Ideja o pokretanju međunarodnog horskog festivala potekla je od Desanke Trakilović, dirigenta hora "Srbadija" i umjetničkog direktora Festivala.

"Majske muzičke svečanosti" su, u proteklih 18 godina, okupile više od 550 horova i 30.000 horskih pjevača iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Bugarske, Ukrajine, Austrije, Njemačke, Grčke, Mađarske, Republike Srpske, BiH.

Članovi žirija i predavači bili su najpriznatiji umjetnici i profesori muzike - Svetislav Božić, Zorislava Vasiljević, Darinka Matić-Marović, Nenad LJubinković, Vesna Šouc, Đorđe Stanković, LJubov Ukolova, Aleksandar Zjuskin, Dmitr Iliev, Branko Đurković, Aleksandar Vujić, Kostadin Buradžiev, Čestmir Dušek, Miodrag Govedarica i drugi.

Izvršni organizator Festivala je Srpsko pjevačko društvo "Srbadija", koje je, svojim ugledom i brojnim međunarodnim nagradama, uspjelo da privuće renomirane horove i najuglednije dirigente iz svijeta horske muzike.

Hor je visoko rangiran na Svjetskoj rang listi horova, koju formira Interkulturna fondacija "Musika mundi".