VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Specijalni servisi 08/05/2020

ŽIVOT ŽIVIĆA U BIJEDI I SIROMAŠTVU

 

Živko sa suprugom živi u kući od 28 metara kvadratnih, a njegova braća u sobi koju od štale, gdje čuvaju dvije krave i jedno tele, dijele vrata

 

Priredio: Neđeljko ZEJAK

PARTEŠ, 7. MAJA /SRNA/ - Gladna usta, prazan tanjir, bolest i strah za budućnost troje djece okovali su u nemaštini porodicu Nataše i Živka Živića u selu Budriga, u novoformiranoj kosovskoj opštini Parteš.

Živko sa suprugom živi u kući od 28 metara kvadratnih, a njegova braća u sobi koju od štale, gdje čuvaju dvije krave i jedno tele, dijele vrata.

"Steglo nas je sa svih strana. Stigli su nas nemaština, život u izolaciji i situacija kada `brat bratu kopa oči`", kaže Nataša Živić.

Nataša je zahvalna Bogu što su joj djeca - Saša i Vanesa, redovni studenti Pravnog fakulteta u Nišu, i mali Stefan, učenik trećeg razreda Škole računara u Vranju - "živi, zdravi i pravi".

Sve se okrenulo naglavačke prije tri godine, kada je Živko, radeći pod nadnicu u Irigu, dobio virus zapadnog Nila, a ubrzo poslije toga postao teški dijabetičar.

Nataša kaže da je najviše boli to što do juče niko od odgovornih nije bar svratio do njenog doma, a kamoli pritekao u pomoć.

"Podnosili smo zahteve u opštini Parteš, tražili pomoć iz ministarstva za zajednički povratak, ali su naši zahtevi ostajali na šalterima", priča Nataša.

Ona je zahvalna Saši Miloševiću, novopostavljenom predsjedniku Privremenog organa opštine Gnjilane, kojoj, prema srpskom teritorijalnom sistemu, pripada Budriga, zato što im je omogućio paket hrane i obećao da će u narednih dvadesetak dana započeti dogradnju porodičnog doma.

Živići se svakodnevno "odriču hljeba" da bi se djeca školovala.

"Imamo tri minimalca od po 11.000 dinara i dečiji dodatak od 3.000 dinara, što je dovoljno da deci omogućimo da dnevno pojedu burek i čašu jogurta", govori ona.

Nataša i njeni djeveri rade svakodnevno u plasteniku jer im je proizvodnja povrtarskih kultura dodatni izvor za preživljavanje i kupovinu lijekova za oboljelog Živka.

Ovaj slučaj je, navodi Saša Milošević, predsjednik Privremenog organa opštine Gnjilane, "krah ljudske svesti i savesti".

"Ovo je poraz nas kao ljudi, sramota za svakog ko je sedeći u udobinim foteljama arčio novac koji država Srbija šalje Srbima upravo zbog ljudi koji poput Živića žive u krajnje nehumanim uslovima", ističe Milošević.

On najavljuje da će Kancelariji Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju proslijediti prijedlog mjera u kojima će jedna od stavki biti utvrđivanje odgovornosti bivšeg rukovodstva opštine Gnjilane.

U Budrizi, selu u kome živi oko 1.200 Srba, svi znaju za porodicu Živić, a mnogi tvrde da grijeh na duši nose oni koji su se bogatili na račun sirotinje.