VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija19/05/2020

POSLANICI PO HITNOM POSTUPKU O AKCIZAMA I OBAVEZNIM DOPRINOSIMA

 

SARAJEVO, 19. MAJA /SRNA/ - Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH raspravljali su danas po hitnom postupku o Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o akcizama u BiH i Prijedlogu zakona o obaveznim doprinosima zvaničnika u institucijama BiH u borbi protiv virusa korona.

 

Oba prijedloga su u parlament uputili poslanici Naše stranke Predrag Kojović, Mirjana Marinković Lepić, Aida Baručija i Damir Arnaut.

Tokom rasprave o Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o akcizama u BiH poslanici su uglavnom tražili da to budu trajna rješenja, a ne samo u vrijeme krize.

Ovaj prijedlog podrazumijeva da se akciza plaća po litru apsolutnog alkohola.

Kao razlog za predložene dopune Zakona navedena je kriza izazvana pandemijom usljed čega je došlo do nestašice dezinfekcionih sredstava.

U Prijedlogu se navodi da je određeni broj domaćih proizvođača koji proizvode ta sredstva koristio biocide i druge sirovine, pa je EU zabranila prodaju takvih sredstava, što je otežalo poslovanje, a građanima onemogućilo kupovinu sredstava.

Tokom rasprave o Prijedlogu zakona o obaveznim doprinosima zvaničnika u institucijama BiH u borbi protiv virusa korona moglo se čuti da prijedlog nema ustavno utemeljenje.

Poslanik SDP-a Saša Magazinović je istakao da hitna procedura ne mijenja ništa jer, kako je rekao, sve da danas zakon bude usvojen neće biti primijenjen dok Ustav BiH ne bude izmijenjen.

Šef Kluba SNSD-a Snježana Novaković Bursać smatra da je ovaj prijedlog primjer populističkog zakona.

"Ima ustavnog osnova, ali šanse da se sprovede nema", rekla je Bursaćeva.

Ona je naglasila da podržava pomoć, ali da treba pojačati one segmente gdje se može realno pomoći, navodeći primjer Fonda solidarnosti u Republici Srpskoj.

"Za nas je neprihvatljiv ovaj prijedlog da se na nivou BiH formira fond jer je Republika Srpska već odmakla daleko formirajući Fond solidarnosti", kaže Bursaćeva.

Prijedlog poslanika Naše stranke podrazumijeva da se, do kraja ove godine, 20 odsto od ostvarene neto plate zaposlenih u institucijama BiH izdvaja u poseban fond za borbu protiv pandemije virusa korona.

Prijedlogom su obuhvaćeni svi imenovani zvaničnici i savjetnici u zajedničkim institucijama BiH, te sva druga lica koja imenuje Parlamentarna skupština BiH, Predsjedništvo ili Savjet ministara, uključujući diplomatsko-konzularna predstavništva BiH i institucije koje se finansiraju iz budžeta institucija BiH.

Poslanik Naše stranke Damir Arnaut, koji je i jedan od predlagača, rekao je da je ovo jedinstvena prilika da se izmijeni ustavna odredba kojom je propisano da se doprinosi zvaničnika u institucijama BiH ne mogu smanjivati dok traje mandat.

Poslanik Mirjana Marinković Lepić je, obrazlažući zahtjev, rekla da se već kasni sa usvajanjem mjera za prevazilaženje ekonomskih posljedica, te da je zahtjev dovoljno jasan da se može usvojiti po hitnom postupku.

Poslanik HDZ-a Nikola Lovrinvić rekao je da je nemoguće donošenje ovakvih zakona koji nemaju ustavno utemeljenje. /nastaviće se/nč/žd/mđ