VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Tema dana22/05/2020

VIDIĆ: NIJE DOBRO DALJE ZADUŽIVANjE SRPSKE

 

BANjALUKA, 22.MAJA /SRNA/ - Poslanik SDS-a Zoran Vidić smatra da nije dobro da se Republika Srpska dalje zadužuje kod starih kreditora radi prevazilaženja posljedica pandemije virusa korona.

 

"Zaduživanje i indirektna finansijska zavisnost od, uglavnom, stranih kreditora nije dobro za Republiku Srpsku", rekao je Vidić tokom skupštinske rasprave o prijedlogu ovogodišnjeg rebalansa budžeta.

Vidić smatra da Republika Srpska ima i druge mogućnosti da prevaziđe ovu krizu, s obzirom na to da ima depozite u domaćim bankama.

"Imamo mogućnost da ojačamo naše finansijsko tržište, da priznamo štete koje smo našim mjerama štiteći zdravlje stanovništva prouzrokovali našim privrednicima na način da priznajemo obveznice za te štete i da se njima trguje na finansijskom tržištu koje bi dalje otkupljivale banke", rekao je Vidić.

Poslanik PDP-a Jelena Trivić smatra da bi Vlada Republike Srpske trebalo da pokaže više solidarnosti praveći uštede odustajanjem od nekih projekata i investicija, a ne da se Republika Srpska zadužuje za prevazilaženje posljedica pandemije virusa korona.

"Ako se ide na zaduživanje Republike Srpske, onda će teret krize ići na teret građana i privrede Republike Srpske", upozorila je Trivićeva.

Ona je dodala da je ranije trebalo stvarati uslove za uštede u budžetu u vrijeme kada je Republika Srpska lakše prevazilazila posljedice ekonomske krize jer je raspolagala sredstvima od prodaje "Telekoma Srpske".

Šef poslaničkog kluba SDS-a Miladin Stanić smatra da će posljedice pandemije po Republiku Srpsku biti još veće i da će se do jeseni raditi još jedan rebalans budžeta.

On je predložio da se uvede moratorijum na zapošljavanje u javni sektor, te da se odustane od određenih projekata i investicija u Srpskoj. /nastaviće se/ mis/boj/mđ