VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Tema dana22/05/2020

PROPISANO IZVRŠENjE BUDžETA ZA OVU GODINU

 

BANjALUKA, 22. MAJA /SRNA/ - Prijedlogom zakona o izmjenama Zakona o izvršenju budžeta Republike Srpske za ovu godinu, po hitnom postupku, propisuje se način izvršenja budžetskog iznosa koji je nakon rebalansa 3,613 milijardi KM, rekla je ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović.

 

Ona je to navela obrazlažući u Narodnoj skuštini izmjene ovog zakona koji je razmotren u parlamentu.

Vidovićeva je odgovarajući na replike pojedinih opozicionara rekla da predsjednik Srbije Alekandar Vučić uvažava rukovodstvo Srpske.

"Podsjetiću vas da je on rekao da se divi ljudima u Srpskoj na koji način isplaćuju plate", rekla je Vidovićeva.

U obrazloženju ovog akta se navodi da je u skladu da Zakonom o budžetskom sistemu Republike Srpske propisano da je u slučaju da tokom fiskalne godine dođe do smanjenja ili povećanja budžetskih sredstava, odnosno smanjenja ili povećanja budžetskih izdataka, neophodno izvršiti uravnoteženje budžeta putem njegovog rebalansa.

Izmjene ovog zakona donose se po hitnom postupku jer se po istom postupku donosi Rebalans budžeta Republike Srpske za 2020. godinu u skladu Zakonom o budžetskom sistemu Republike Srpske.

"Na ovaj način bi se obezbijedilo izvršenje pomenutog rebalansa i ispoštovale planirane obaveze, a ukoliko ne bi bilo tako nastupile bi štetne posljedice koje se odnose na neizmirenje obaveza propisanih zakonima i drugim pravnim aktima Srpske", precizirano je u obrazloženju izmjena ovog akta.

Odluka o prijevremenom stupanju na snagu Zakona o izmjenama zakona o izvršenju budžeta Republike Srpske za 2020. godinu stupa na snagu narednog dana od objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srpske". /nastaviće se/boj/mis