VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika23/05/2020

LOKALNI IZBORI ODGOĐENI ZA 15. NOVEMBAR

 

SARAJEVO, 23. MAJA /SRNA/ - Lokalni izbori u BiH biće održani u nedjelju, 15. novembra umjesto 4. oktobra, odlučila je danas Centralna izborna komisija /CIK/ BiH.

 

Odluka da se izbori odgode za 15. novembar donesena je na današnjoj sjednici CIK-a. Izborna kampanja počinje 16. oktobra i traje do početka izborne ćutnje 14. novembra do 7.00 časova ujutro.

U Centralnom biračkom spisku upisano je 3.374.624 birača, što uključuje i birače iz Mostara.

Predsjednik CIK-a BiH Vanja Bjelica-Prutina rekla je da su izbori odgođeni zbog nedostatka finansijskih sredstava, odnosno ona neophodna nisu obezbijeđena.

Ona je napomenula da je 7. maja, kada je CIK raspisala lokalne izbore, počeo teći zakonski rok od 15 dana u kojem su nadležne institucije morale obezbijediti sredstva za sprovođenje izbora u skladu sa odredbama člana 1.2a Izbornog zakona BiH.

Prutina je napomenula da je navedeni rok istekao, a novčana sredstva nisu obezbijeđena zbog čega je CIK donio odluku o odgađanju izbora na osnovu činjenice da ih nije moguće sprovesti u skladu sa Izbornim zakonom BiH.

Ona je dodala da Izborni zakon BiH propisuje da se odgođeni izbori održavaju najkasnije 30 dana od dana koji je određen za redovne izbore.

"S obzirom na to da 30. dan pada u srijedu, 4. novembra, a izbori u BiH se, u skladu sa zakonom, održavaju nedjeljom, a da se prva nedjelja /8. novembar/ podudara s vjerskim praznikom jednog od konstitutivnih naroda u BiH, održavanje izbora se pomjera za prvu narednu nedjelju, odnosno 15. novembar", pojasnila je Prutina.

CIK je danas usvojio i Uputstvo o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti, te odlučio raspisati javne nabavke. "Postoji mogućnost donošenja odluke o dodjeli okvirnog sporazuma i potpisivanje okvirnog sporazuma na određeni period nakon sprovedene procedure javne nabavke, s tim da se ugovor o realizaciji nabavke potpisuje kada budu obezbijeđena sredstva", pojasnila Prutina.

Ona je dodala da će CIK BiH danas objaviti obavještenje o javnim nabavkama, između ostalih, i za štampanje i pakovanje glasačkih listića.

Prutina je podsjetila da će lokalni izbori biti sprovedeni za 64 opštinska vijeća u Federaciji BiH /FBiH/, 56 skupština opština u Republici Srpskoj, 120 načelnika opština u BiH, 14 gradskih vijeća u FBiH, sedam skupština gradova u Srpskoj, 22 gradonačelnika u BiH i za Skupštinu Brčko distrikta.

Prutina je navela da od 27. maja do 3. jula do 16.00 časova teče rok u kojem političke stranke i nezavisni kandidati podnose CIK BiH prijave za ovjeru učešća na lokalnim izborima 2020. godine.

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, Prutina je napomenula da je omogućena elektronska dostava prijave za ovjeru sa pratećom dokumentacijom, uz obavezu da se originalna dokumentacija dostavi CIKU-u putem pošte prije isteka roka za podnošenje prijave.

"Svi obrasci za prijavu političkih subjekata, osim obrazaca za prikupljanje potpisa podrške birača, dostupni su na stranici CIK BiH. Obrasci za prikupljanje potpisa podrške birača mogu se preuzeti od 26. maja u sjedištu CIK-a, o čemu se vodi evidencija", istakla je Prutina.

U periodu od 19. do 28. jula ovjerene političke stranke i ovjereni nezavisni kandidati podnose prijavu za ovjeru koalicija, odnosno listi nezavisnih kandidata. Kandidatske liste se dostavljaju od 5. do 17. avgusta.

"Rok za prijavu birača van BiH za lokalne izbore ističe 1. septembra u ponoć", navela je Prutina.

Uputstvo o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti koje je CIK BiH danas usvojio javnosti je dostupno na njihovoj zvaničnoj stranici.

Prutina je ponovila da će CIK BiH koristiti sve raspoložive zakonske mogućnosti kako bi se obezbijedilo nesmetano sprovođenje svih zakonom propisanih izbornih radnji i aktivnosti.

"Još jednom apelujemo da nadležne institucije obezbijede finansijska sredstva za sprovođenje izbora", istakla je Prutina, te dodala da CIK neće i ne može da komentariše bilo kakve političke izjave u vezi sa održavanjem izbora.