VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet23/05/2020

MUZEJI VATIKANA POČINjU SA RADOM 1. JUNA

 

RIM, 23. MAJA /SRBA-Rojters/ - Muzeji Vatikana, koji predstavljaju glavni izvor prihoda, biće otvoreni 1. juna.

 

U saopštenju Vatikana se navodi da će muzeji, u kojima se nalaze neka od najvećih remekdjela renesanse i umjetnički predmeti iz doba starog Rima i Egipta, biti otvoreni za posjetioce samo putem onlajn rezervacije da bi se kontrolisao broj ljudi.

Posjetiocima će na ulazima biti mjerena temperatura, moraće da nose maske i koriste sredstvo za dezinfekciju ruku. Osoblje će nositi zaštitne maske i rukavice, a biće prisutni i medicinski radnici.

Slični uslovi primjenjivaće se na posjetioce papske ljetne rezidencije u mjestu Kastel Gandolfo, južno od Rima.

Muzeji u Italiji počeli su da rade 18. maja u okviru postepenog ublažavanja mjera blokade u zemlji u kojoj je umrlo skoro 33.000 ljudi od posljedica epidemije virusa korona.

Pandemija je drastično smanjila dotok novca u budžet Vatikana. Muzeji su prošle godine primili oko sedam miliona posjetilaca i oni se vide kao najpouzdaniji izvor prihoda, jer su ranije mogli da "skupe" oko 100 miliona dolara godišnje.

Zvaničnici strahuju da će i nakon otvaranja prodaja ulaznica i suvenira biti mnogo manja zbog oštrih mjera bezbjednosti, mjera socijalnog distanciranja, novih zdravstvenih propisa i manjeg broja stranih turista.