VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Srpska pamti23/05/2020

SUTRA POMEN ZA STRADALE U ZLOČINU U JOŠANICI

 

FOČA, 23. MAJA /SRNA/ - U Gornjoj Jošanici kod Foče sutra će biti obilježeno 28 godina od zločina nad 56 mještana srpske nacionalnosti koje su na Nikoljdan 19. decembra 1992. godine ubili pripadnici Armije BiH iz Goražda, ali su i dalje nekažnjeni za počinjeno zvjerstvo.

 

U 12.00 časova biće služen parastos i položeno cvijeće na spomenik ubijenima, najavljeno je iz Boračke organizacije Foča.

Iz ove organizacije su istakli da je zločin u Jošanici najmasovnije stradanje srpskog stanovništva u Gornjem Podrinju u proteklom ratu za koji niko nije odgovarao, iako su krivci i akteri poznati Tužilaštvu BiH.

Na Nikoljdan, prije 28 godina, dok su slavili krsnu slavu, mještane desetak jošaničkih sela, djecu, žene i starce, ubili su pripadnici muslimanske vojske iz Goražda na najmonstruozniji način, odsijecanjem dijelova tijela.

Sva sela su spaljena, a najmlađe žrtve bili su dvogodišnja Danka Tanović, te brat i sestra - sedmogodišnji Dražen i desetogodišnja Dragana Višnjić.

Godišnjice stradanja obilježava se u maju, povodom LJetnog Nikoljdana, s obzirom na to da je u decembru put teško prohodan.