VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija28/05/2020

SRPSKA ĆE PREDUZETI PRAVNE KORAKE AKO DANAS NE BUDE DEBLOKIRAN NOVAC

 

BANjALUKA, 28. MAJA /SRNA/ - Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je da će Srpska preduzeti određene pravne korake ukoliko ni na današnjoj sjednici Upravnog odbora Centralne banke BiH ne bude deblokirano prebacivanje novca entitetima iz aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/.

 

"Ako bude situacija ostala nepromijenjena moramo preduzimati određene korake. Vidjećemo sa pravobraniocima koji su to prvi koraci koje treba preduzeti", rekla je Vidovićeva na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade Srpske.

Ona je istakla da dospijevaju kamate, iako entiteti nisu povukli novac koji stoji na računu Centralne banke.

"Nekoliko puta smo intervenisali i tražili da taj problem bude riješen. I mi i Federacija BiH /FBiH/ smo poslali instrukciju Centralnoj banci, a kada današnja sjednica Upravnog odbora Centralne banke BiH bude završena znaćemo rezultat i da li se šta pomaklo sa mrtve tačke", naglasila je Vidovićeva.

Prema njenim riječima, Srpska će morati da plati kamatu, ali će tražiti od Centralne banke da joj to nadoknadi zbog blokade novca.

"Nema razloga da Upravni odbor Centralne banke ne donese odluku da novac bude raspodijeljen jer i članovi Upravnog odbora sa kojima sam razgovarala smatraju da tu nema nikakvog problema. Najavljena tužba protiv guvernera Centralne banke čeka odluku Upravnog odbora i ako problem bude razriješen, nema potrebe za njeno podnošenje", rekla je Vidovićeva.

Ona je dodala da u ovom slučlaju ne postoji razuman problem jer je ranije sve dogovoreno u vezi sa raspodjelom novca.

"Prvo su predsjednici vlada Srpske i FBiH, predsjedavajući Savjeta ministara i guverner Centralne banke BiH potpisali pismo namjere koje je upućeno MMF-u. Tu je tačno određen procenat raspodjele novca, odnosno koliko kome pripada. Potom su ministri finansija entiteta, ministar finansija i trezora u Savjetu ministara i guverner Centralne banke potpisali sporazum kojim je guverner zadužen da izvrši raspodjelu jer su sredstva upućena u Centralnu banku. Nije trebalo da bude problema jer su svi to potpisali", kaže Vidovićeva.

Ona je podsjetila da je definisano da 37,5 odsto pripada Srpskoj, 62,5 odsto FBiH, a jedan procenat Brčko ditriktu, te da su se svi saglasili s tim i potpisali sporazum.

"Nismo smatrali da će biti ijedan problem u vezi sa raspodjelom. Čak su nam iz MMF-a obećali da će najkasnije do kraja aprila sredstva biti na računima entiteta i Brčko distrikta. /Zoran/ Tegeltija mi je u razgovoru rekao da nije potrebna nikakva odluka Savjeta ministara, iako to traže pojedine stranke iz FBiH. Ministar finansija FBiH je poslala instrukciju, što znači da i FBiH traži svoja sredstva. Zaista je nerazumljivo gdje je problem, budući da oba entiteta traže novac, osim da se u sve upetljala politika", naglasila je Vidovićeva.

Ona je dodala da nije moguće isplatiti novac samo jednom entitetu kada je riječ o aranžmanima sa MMF-om, dok sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj traju pregovori o tome da prilikom novog aranžmana direktno prebaci novac entitetima.

Vrijednost aranžmana sa MMF-om za BiH je 330 miliona evra, a novac će biti iskorišten za saniranje posljedica epidemije virusa korona.

MMF je prebacio novac na račun Centralne banke BiH, ali je on tamo već duže blokiran, iako je dogovorena njegova raspodjela između entiteta i Brčko distrikta.