VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo28/05/2020

MOŠTI SVETOG ARSENIJA SREMCA VEČERAS U HRAMU HRISTOVOG VASKRSENjA

 

PODGORICA, 28. MAJA /SRNA/ - Mošti Svetog Arsenija Sremca, drugog srpskog arhiepiskopa, večeras su u pratnji Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija i episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija, sveštenstva i vjernog naroda donesene iz Kuča vjernicima na poklonjenje u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

 

Večernju službu uz molitveno učešće arhijereja služilo je sveštenstvo podgoričkog hrama.

Episkop Joanikije u prigodnoj besjedi govorio je o žitijama Arsenija Sremca, nasljednika svetog trona od Svetog Save.

Mošti Svetog Arsenija danas su poslije 164 godine iz manastira Ždrebaonik stigle na Uble u Kučima, u Crkvu Vaznesenja Gospodnjeg, gdje su nekada boravile.

Tim povodom, kao i povodom hramovne slave, Svetu arhijerejsku liturgiju jutros su služili mitropolit Amfilohije i episkop Joanikije sa sveštenstvom.

Vjernici će mošti nasljednika Svetog Save moći da cjelivaju i sutra tokom Svete službe Božije u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja, koja se služi u uobičajenom terminu, sa početkom u 8.00 časova.

Veliki jerarh Srpske crkve Arsenije, rodom iz Srema, svojevremeno je bio najveći podvižnik u žičkom bratstvu i najodgovorniji učenik Svetog Save.

Pred svoj drugi polazak za Jerusalim Sveti Sava odredio je Arsenija sebi za nasljednika na arhiepiskopskom prijestolu 1233. godine.

Arsenije je mudro upravljao Srpskom crkvom trideset godina i upokojio se u Gospodu 28. oktobra 1266. godine.

Sveti Arsenije Sremac je prenio sjedište Srpske crkve iz Žiče u Peć, koja je ostala sjedište svih arhiepiskopa i patrijaraha srpskih do naših vremena.

Mošti Svetog Arsenija iz Pećke patrijaršije, preko manastira Dovolje i Morače su dospjele u Kuče. Za vrijeme knjaza Danila prenesene su u manastir Ždrebaonik, gdje su ostale do 1884. godine.

Potom su prenesene u manastir Kosijerevo i tamo ostale do 1914. godine, kada su Austrijanci srušili manastir. Nakon toga su prenesene u Ostrog i tu ostale do 1920, kada ih Bjelopavlići prenose u manastir Ždrebaonik gdje se i danas nalaze.