VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura29/05/2020

OPERA SNP-a VEČERAS ZAVRŠAVA SEZONU KONCERATA NA OTVORENOM

 

NOVI SAD, 29. MAJA /SRNA/ - Opera Srpskog narodnog pozorišta /SNP/ večeras u Novom Sadu završava 159. sezonu posljednjim koncertom "Na distanci", sviranjem po raznim lokacijama u gradu za publiku na prozorima i terasama zgrada i kuća tokom dvomjesečnog vanrednog stanja u Srbiji, uvedenog zbog epidemije virusa korona.

 

Koncert na otvorenom počeće u 19.00 časova, a, prema najavi iz Opere, učestvovaće više od 40 muzičara, 20 horista, solisti, kao i dirigent, gost iz Italije, maestro Andrea Solinas.

Riječ je o dvadesetpetominutnom koncertu, svojevrsnoj priči o usamljenosti muzičara, koji stvara svoja djela u svijetu "sa distancom".

"Ovo je priča o usamljenosti muzičara koji stvara u svijetu sa distancom i bez publike. Ujedno ovo je i priča o svemu što smo zajedno uradili u posljednja dva mjeseca u pokušajima da dođemo do svoje, a negdje i nove publike. Sada se vraćamo pozorištu, a ovaj koncert je posvećen upravo tom putu i povratku", rekao je Solinas medijima povodom večerašnjeg koncerta Opere.

U koncertnom programu biće izvedena djela operske klasike od "Habanere" iz opere "Karmen", preko Betovenove "Ode radosti" do Pučinijeve "Toske".

Neće izostati ni "Bela, ćao" /Bella ciao/, nezaboravna talijanska kancona koja je u izvođenju Opere SNP-a obišla cijeli svijet i pobrala laskave kritike publike, kao i vrsnih poznavalaca muzike.

Tokom dva mjeseca vanrednog stanja muzičari Opere održali su brojne koncerte na otvorenom po raznim lokacijama u Novom Sadu, izazivajući oduševljenje publike na ulicama, terasama, balkonima i prozorima zgrada i kuća.