VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Specijalni servisi 29/05/2020

CRKVA ZA OPSTANAK

 

"Bio sam u više navrata napadan nožem, jednom su mi umalo sekirom odrubili gravu, ali sam ostao. Pri ovoj svesti ni metar od oko 12 hektara, koliko sam nasledio od roditelja, neću prodati", poručuje mještanin Paralova Siniša Simijonović

 

Priredio: Neđeljko ZEJAK

NOVO BRDO, 29. MAJA /SRNA/ - U neposrednoj blizini ostataka Crkve Svetog cara Konstantina i carice Jelene, u selu Paralovo, u opštini Novo Brdo, stotinjak mještana, koliko ih je preživjelo teror Albanaca, gradi novi istoimeni hram, uz blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa raško-prizrenskog Teodosija.

Mještanin Siniša Simijonović ističe da od gradnje crkve zavisi opstanak Srba u ovom selu, u kojem je do povlačenja srpske vojske i policije u junu 1999. godine živjelo više od 1.200 lica srpske nacionalnosti.

U pitanju je crkva iz vizantijskog doba, koju su razidali komunisti pomoravske regije početkom šezdesetih godina prošlog vijeka za vrijeme "kolektivnih zadruga".

"Krov crkve iskoristili su da bi pokrili Zadružni dom građen uz put Priština-Gnjilane, a kamen za gardnju štala. U znak zahvalnosti za doprinos kolektivizaciji, komunisti su izvesnom Saši Arsiću dali hektar i po crkvenog zemljišta zbog kojeg sam posle umalo glavu izgubio", kaže Simijonović Srni.

On navodi da je ideja da se svetinja obnovi potekla početkom 2004. godine.

Raseljavanje i opšte beznađe u kojem su se nalazili mještani Paralova, kako ističe Simijonović, moglo se "preseći" samo vraćanjem vjeri.

"Pokrenuli smo inicijativu za gradnju nove crkvice istovetne staroj, pošto na temeljima stare nismo mogli da gradimo bez stručnjaka. Znali smo i da su ljudi iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture 1998. godine vršili iskopavanja i utvrdili da je naša crkva bila jedna od najstarijih u celoj pomoravskoj regiji, pa i šire na Kosovu i Metohiji, te da su predložili konzervaciju i restauraciju", priča Simijonović.

Početkom 2011. godine mještani su od Saše Arsića otkupili, bolje rečeno dobili na poklon, za svega 500 evra plac od pet ari i počeli gradnju nove crkve.

Dobili su i odobrenje Arsićevog sina da postave ogradu oko cijele parcele i garanciju da za Albance parcela nije na prodaju.

"Nismo dirali kamenje naše svetinje, izuzev jednog kamena temeljca i, evo, poslije nepunih deset godina, uspjeli smo da sazidamo crkvicu. Očekujemo da će od 3. juna u njoj biti služene liturgije, kako nam je to obećao paroh novobrdski Stevo Mitrić", kaže Simijonović.

Mještani imaju u planu da što prije izgrade zvonik držeći se pravila - crkva nije živa dok se zvona ne oglase.

Siniša Simijonović je, sa tri sina, od kojih je najstariji učenik četvrtog razreda Bogoslovije u Prizrenu, tokom gradnje crkve bio meta albanske porodice Ibiši, koja se naselila u Paralovo i nad preostalim Srbima već godinama sprovodi teror.

"Bio sam u više navrata napadan nožem, jednom su mi umalo sekirom odrubili gravu, ali sam ostao. Pri ovoj svesti ni metar od oko 12 hektara, koliko sam nasledio od roditelja, neću prodati", poručuje Siniša.

On napominje da je do prije sedam-osam godina imao farmu krava, da je orao oko šest hektara njiva, a danas porodicu prehranjuje od minimalca i četiri koze.

Uprkos svemu, vjeruje da će njegov najstariji sin po završetku Bogoslovije nastaviti da službuje u Paralovu.

Sinišina supruga Zorica, takođe rođena u Paralovu, kaže da će njenu i žrtvu njenog supruga pamtiti generacije jer su, "stavljajući glave na panj" i rizikujući živote, uspjeli da "zasade seme života" i vaskrsnu srpstvo u Paralovu.

Simijonovići poručuju ljudima dobre volje da se uključe i pomognu da se na crkvi izgradi zvonik pošto je obećanje gradonačelnika Novog Brda Svetislava Ivanovića da će zvonik biti izgrađen prije polaganja kamena temeljca - "palo u vodu".