VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo29/05/2020

GRUBEŠIĆ: INTENZIVNO SE RADI NA SLUČAJU

 

SARAJEVO, 29. MAJA /SRNA/ - Tim Tužilaštva BiH intenzivno radi na slučaju "Respiratori", koji se odnosi na nabavku 100 respiratora iz Kine, vrijednosti 10,5 miliona KM, potvrđeno je Srni u Tužilaštvu.

 

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je da će više informacija o ovoj aferi biti poznato tokom dana.

U Agenciji za istrage i zaštitu /Sipa/ Srni nisu mogli ni potvrditi, ni demanovati navode medija o ispitivanju u vezi sa predmetom "Respiratori".

Federalni mediji prenose da bi Tužilaštvu BiH danas trebalo da budu predati premijer Federacije BiH /FBiH/ Fadil Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite /FUCZ/ Fahrudin Solak i vlasnik gazdinstva "Srebrna malina" Fikret Hodžić.

Solak, Hodžić i Novalić sinoć su uhapšeni i pripadnici Sipe su ih više časova ispitivali u vezi sa aferom nabavke 100 respiratora iz Kine.

Tužilaštvo BiH bi se u toku dana trebalo izjasniti o tome da li je neko od njih ili sva trojica osumnjičeni u ovom predmetu.

Proteklih sedmica Sipa je vršila pretrese u FUCZ-u, federalnoj Vladi, Zavodu za javno zdravstvo FBiH, te u firmi "Srebrena malina".

Osamdeset respiratora uvezeno je posredstvom poljoprivrednog gazdinstva "Srebrena malina" u vlasništvu Hodžića koje se bavi preradom i konzerviranjem voća i povrća.

Vlada FBiH suspendovala je 12. maja Solaka sa mjesta direktora Federalne uprave civilne zaštite zbog afere "Respiratori".