VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Virus Korona29/05/2020

ZADOVOLJSTVO ZBOG SPROVEDENIH MJERA U SRPSKOJ

 

BANjALUKA, 29. MAJA /SRNA/ - Predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije /SZO/ izrazili su na današnjem sastanku sa ministrom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alenom Šeranićem zadovoljstvo zbog sprovedenih mjera i aktivnosti Ministarstva i Instituta za javno zdravstvo Srpske u vezi sa pojavom virusa korona.

 

Šeranić i šef Kancelarije SZO u BiH Viktor Olšavski naglasili su potrebu nastavka saradnje u razmjeni informacija i podrške u prelaznom periodu ublažavanja mjera.

Šeranić je upoznao predstavnike SZO o mjerama nadzora koje se još sprovode, postupanjima sa licima koja su pod zdravstvenim nadzorom, kao i protokolima za dijagnostiku i uspostavljenim kapacitetima za dijagnostiku u četiri laboratorije u Republici Srpskoj, saopšteno je iz resornog ministarstva.

"I u ovom periodu, za vrijeme vanredne situacije, Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske finansira zdravstvene usluge za sve građane, u javnim zdravstvenim ustanovama, bez ovjeravanja zdravstvene knjižice", istakao je Šeranić na sastanku u Banjaluci.

Sagovornici su razgovarali o nastavku epidemiološkog nadzora nad novim virusom korona, ali i o povratku zdravstvenog sistema u puni kapacitet pružanja ostalih zdravstvenih usluga stanovništvu uz mjere prevencije širenja virusa.

Bilo je riječi i o podršci ove međunarodne organizacije u edukaciji i daljem usavršavanju medicinskog kadra, kao i aktivnostima u oblasti zaštite mentalnog zdravlja.

Naglašeno je da Republika Srpska može da računa na dalju podršku SZO u segmentu dijagnostike, ali i daljeg jačanja kapaciteta i spremnosti na odgovor za predstojeću sezonu gripa i pojave novog virusa korona na jesen.

Sastanku je prisustvovala i konsultant SZO za pripremljenost i operativno planiranje Patricija Kormos.