VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet29/05/2020

UPOZORENjE ZAPADU DA SE NE MIJEŠA U UNUTRAŠNjE POSLOVE

 

PEKING, 29. MAJA /SRNA/ - Kina je optužila danas SAD da su zloupotrijebile UN u vezi sa zakonom o bezbjednosti u Hong Kongu i upozorila zapadne države da se ne miješaju u njene unutrašnje poslove.

 

SAD, Britanija, Kanada i Australija kritikovali su planirani zakon prema kojem bi moglo da se kažanjava za djela secesije, subverzije državne moći, terorizam i ugrožavanje nacionalne bezbjednosti. Kineske bezbjednosne agencije dobile bi mogućnost da otvoreno djeluju u Hong Kongu.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Žao Liđijan rekao je na konferenciji za novinare da je Peking uložio zvaničan protest ovim zemljama.

"Apelujemo na ove države da poštuju kineski suverenitet i da prestanu da se miješaju u unutrašnje poslove Hong Konga i Kine", rekao je Žao, prenio je AFP.

Nakon što je Kina odbila inicijalne napore SAD da se ova kontroverza stavi na dnevni red Savjeta bezbjednosti UN, Vašington i London uspjeli su da osiguraju neformalnu raspravu o ovom pitanju za danas, izjavili su diplomatski izvori.

Žao je osudio pristup SAD kao "potpuno nerazuman" i rekao da Kina neće dozvoliti da Amerika "preotme Savjet bezbjednosti UN za sopstvene svrhe".

"Pozivamo SAD da odmah prekinu ovu besmislenu političku manipulaciju", rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova.