VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet01/06/2020

GUTERES TRAŽI MIRNE PROTESTE I UZDRŽANOST VLASTI

 

NjUJORK, 1. JUNA /SRNA-Rojters/ - Generalni sekretar UN Antonio Guteres zatražio je od Amerikanaca da mirno protestuju zbog rasne neravnopravnosti i prekomjerne policijske sile, da to čine mirnim putem i pozvao američke lidere i vlasti da ih poslušaju i iskažu uzdržanost, rekao je portparol UN Stefan Dužarik.

 

Dužarik je izjavu dao nakon talasa demonstracija širom SAD u proteklih sedam dana zbog smrti tamnoputog Džordža Flojda dok je bio pod policijskim nadzorom u Mineapolisu. U pojedinim gradovima, uglavnom mirni protesti prerasli su u građanske nemire.

"Pritužbe se moraju čuti, ali moraju biti izražene na miran način i vlasti treba da iskažu uzdržanost prema demonstrantima. U Americi, kao i u bilo kojoj drugoj zemlji, raznolikost je bogatstvo", naglasio je Dužarik.

Američki predsjednik Donald Tramp zatražio je od Ministarstva pravosuđa i Federalnog istražnog biroa da istraže smrt Flojda.

Međutim, američki predsjednik se nije javno oglašavao s ciljem deeskalacije krize. Objavio je nekoliko poruka na društvenoj mreži "Tviter" u kojima je demonstrante opisivao kao "nasilnike", od gradonačelnika i guvernera tražio da pooštre svoj stav i zaprijetio upotrebom vojske protiv demonstranata.

Nemiri su izbili prije sedam dana u Mineapolisu nakon smrti nenaoružanog tamnoputog Džordža Flojda dok je bio pod policijskim nadzorom.

Na video-snimku se vidi kako policajac Derek Čovin drži koljeno na vratu Flojda skoro devet minuta prije nego što je izdahnuo. Čovin je otpušten sa posla zbog incidenta i optužen je za ubistvo trećeg stepena.

U više desetina gradova širom SAD zbog nemira uveden je policijski čas.