VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura02/06/2020

BILEĆA DOBILA BIBLIOTEKU NA OTVORENOM

 

BILEĆA, 2. JUNA /SRNA/ - Bileća je danas dobila biblioteku na otvorenom, a postavljanjem dvije kućice sa knjigama za odrasle i djecu svim ljubiteljima pisane riječi omogućeno je da uživaju u omiljenom štivu, a ujedno se na ovaj način promovišu knjiga i čitanje.

 

Biblioteka na otvorenom nalazi se u glavnoj bilećkoj ulici, u neposrednoj blizini Narodne biblioteke "Vladimir Gaćinović", koja je i začetnik ove ideje.

Direktor Narodne biblioteke "Vladimir Gaćinović" Irena Dunđer rekla je novinarima da se ideja za ovakvom bibliotekom javila tokom vanrednog stanja zbog virusa korona, a sada je sprovedena u djelo, istakavši da ovakve biblioteke postoje već decenijama širom svijeta.

"Cilj biblioteke na otvorenom je promovisanje knjige i čitanja, kao i da omogućimo našim građanima da dok šetaju, sjednu na klupu, pročitaju knjigu ili da je ponesu kući i pročitaju", rekla je Dunđerova.

Ona je dodala da, iako biblioteka na otvorenom nema člansku kartu i besplatna je, ipak je poželjno da se knjige nakon čitanja vrate i da oni koji su u mogućnosti poklone knjigu biblioteci.

"Ovo je biblioteka svih nas i od toga koliko je budemo čuvali zavisiće koliko će ona trajati", rekla je Dunđerova.

Slavica Perućica, koja je kreativno oslikala kućice za knjige, kaže da joj se svidjela ideja o biblioteci na otvorenom, te da je zadovoljna što je mogla nešto da pokloni svom gradu.

"Nadam se da će Bilećani znati to da čuvaju, da će dolaziti i čitati, ali i poklanjati knjige", rekla je Perućica.

Menadžer opštine Bileća Mihajlo Vujović izjavio je da raduje činjenica da je Narodna biblioteka uložila trud da napravi ove kućice i pozvao Bilećane da poklone knjige ako su u mogućnosti.

Bibliotekar Radmila Šinik danas je poklonila svoju knjigu u otvorenu biblioteku. "Ulagati u djecu i znanje se uvijek isplati", istakla je Šinikova.