VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija03/06/2020

SREDSTVA OD MMF-a ĆE DANAS BITI RASPODIJELJENA PREMA ENTITETIMA

 

SARAJEVO, 3. JUNA /SRNA/ - Guverner Centralne banke BiH Senad SoFtić potvrdio je da je ova banka dobila potrebnu odluku Savjeta ministara o raspodjeli oko 330 miliona evra kredita MMF-a namijenjenih za povećane potrebe zdravstvenog sektora i finansiranje mjera ekonomske stabilizacije.

 

On je za portal "Kliks" rekao da će već danas sredstva biti raspodijeljena prema Republici Srpskoj i Federaciji BiH, koji treba da izdvoje po pola odsto za Brčko distrikt.

Savjet ministara juče je jednoglasno donio odluku o raspoređivanju sredstava Instrumenta za brzo finansiranje od Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/.

Ovom odlukom, koju je predložilo Ministarstvo finansija i trezora u Savjetu ministara, utvrđuje se raspored povučenih sredstava Instrumenta za brzo finansiranje od MMF-a u ukupnom iznosu od 265,2 miliona specijalnih prava vučenja protivvrijednosti KM, prema važećem kursu na dan povlačenja sredstava, što iznosi oko 330 miliona evra.

Alokacija sredstava biće izvršena u skladu sa odlukom Fiskalnog savjeta BiH, potpisanim Pismom namjere i Memorandumom o razumijevanju, i to za Federaciju BiH sa 10 kantona 61,5 odsto, za Republiku Srpsku 37,5 odsto i za Brčko distrikt jedan odsto.

Otplatu ovog duga vrše entiteti i Brčko distrikt u skladu sa propisima kojima je regulisano izmirenje obaveza prema međunarodnim finansijskim institucijama, prema utvrđenim otplatnim planovima.