VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija03/06/2020

SRPSKA SPREMNA I DANAS DA RAZGOVARA SA MMF-om O NOVOM ARANŽMANU

 

BANjALUKA, 3. JUNA /SRNA/ - Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković danas je u razgovoru sa predstavnicima međunarodnih finansijskih institucija istakao da je Srpska spremna i danas da razgovara sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/ o novom višegodišnjem aranžmanu koji bi pomogao u rješavanju ključnih prioriteta, a to su reforma javnih preduzeća i reforma zdravstvenog sektora.

 

Takođe, predstavnici Republike Srpske će kroz Radnu grupu za socio-ekonomski odgovor na pandemiju dati puni doprinos u realizaciji programa Makroekonomske pomoći EU, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

U saopštenju se navodi da je na sastanku putem video-linka istaknuto da je neophodno hitno završiti ratifikaciju osam operacija podrške koje su BiH pružile međunarodne finansijske institucije, ukupne vrijednosti 285 miliona evra, jer je Republika Srpska ispunila sve korake iz svoje nadležnosti, te da izostanak navedene podrške umnogome ograničava i usporava planirane strukturne reforme.

Višković se još jedanput zahvalio međunarodnim finansijskim institucijama, posebno MMF-u, što su veoma brzo reagovali i pružili potrebnu finansijsku podršku u uslovima pandemije uzrokovane virusom korona, koju Republika Srpska koristi za podršku privredi i zdravstvenom sektoru.

Premijer Višković i ministar finansija Zora Vidović, zajedno sa saradnicima, razgovarali su danas, putem video-linka, sa predstavnicima Svjetske banke, MMF-a, Evropske banke za obnovu i razvoj, Međunarodne finansijske korporacije i Evropske investicione banke.

Na sastanku je razgovarano o dosadašnjoj impelementaciji različitih programa koje Vlada Republike Srpske sprovodi u saradnji sa ovim međunarodnim finansijskim institucijama, te o novim planiranim programima podrške u narednom periodu.