VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija05/06/2020

STAMBENI KONTEJNERI ZA OŽIVLJAVANjE POLJOPRIVREDE I SELA

 

SREBRENICA, 5. JUNA /SRNA/ - U Srebrenici je počela isporuka i montaža stambenih kontejnera za porodice sa kojima je načelnik opštine Mladen Grujičić potpisao ugovore u okviru projekta "Ekonomsko osnaživanje ruralnih područja", koji realizuje ova lokalna zajednica.

 

Nakon sprovedene procedure javnog poziva, od 70 zainteresovanih, odabrana su 23 korisnika koji ispunjavaju sve uslove i kojima će kontejneri biti dopremljeni i montirani na betonske podloge koje treba da pripreme na svojim imanjima.

Grujičić je istakao da su odabrana 23 korisnika koja iskazuju najveću potrebu za kontejnerima.

"Riječ je o porodicama čije kuće su u ratu porušene i popaljene i nisu obnovljene u selima u kojima su živjeli, a obrađuju svoja imanja, uzgajaju maline i drugo voće i usjeve pa im je potreban smještaj da borave na imanjima i obrađuju ih", rekao je Grujičić za Srnu.

On je najavio da će do kraja ove godine raspisati još jedan javni poziv za dodjelu stambenih kontejnera s ciljem da se što većem broju porodica omogući da se bave poljoprivredom, da obrađuju svoja imanja, obezbjeđuju sredstva za egzistenciju i obnavljaju seoska gazdinstva.

Grujičić je podsjetio da je ovaj projekat opština Srebrenica započela prošle godine obezbjeđujući stambene kontejnere za 36 porodica koje mogu da ih koriste prilikom boravka u svojim selima dok obrađuju imanja.

Prema njegovim riječima, srebrenička sela u ratu se uništena i skoro su pusta, a dodjela kontejnera za boravak poljoprivrednicima direktna je podrška oživljavanju imanja i povratku stanovništva na selo i svoje posjede.

Kontejneri su površine 16 metara kvadratnih i raspolažu jednom prostorijim i toaletom, sa potrebnim elektro i vodovodnim instalacijama za priključivanje na mrežu i mogu odmah da se koriste po montiranju na pripremljenoj lokaciji.

Opština je za nabavku ovih kontejnera planirala i obezbijedila u budžetu 200.000 KM.