VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika05/06/2020

ZAŠTO ĆUTI EU?

 

BEOGRAD, 5. JUNA /SRNA/ - Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin rekao je da ne očekuje od Hrvatske da se odrekne ustaštva, ali da je očekivao reakciju EU na odluku suda u Hrvatskoj da je ustaški pozdrav "Za dom spremni" prihvatljiv prije izvođenja svake pjesme pjevača ustaških pjesama Tompsona.

 

"Imate Hrvatsku u kojoj je ustaški pozdrav `Za dom spremni`, po odluci suda legalan. Ne očekujem od Hrvata da se odreknu ustaštva, ta ideologija je, nažalost, u Hrvatskoj isuviše jaka", rekao je Vulin za lokalno televiziju u Kraljevu.

On je dodao da vidi da u Hrvatskoj ustaše nikada nisu ni silazile sa vlasti, nekad su se zvali komunistima, nekada socijal-demokratima, a nekada se zovu HDZ.

"Ali, ustaše očigledno nikada nisu prestale da vladaju Hrvatskom, to je njihova ideologija i filozofija", rekao je Vulin.

On je dodao da lično ne može da razumije zašto EU ćuti i upitao da li možda ćute zato što se ustaški pozdrav "Za dom spremni" uglavnom odnosi na Srbe.

"Da li možete da zamislite da je sud u Austriji doneo odluku da je pozdrav `zig hajl` pre neke pesme prihvatljiv? Ceo svet bi reagovao. Zašto ćute? Da li je problem to što se ` Za dom spremni` uglavnom odnosi na Srbe? Ja ne mogu da nađem objašnjenje zašto se ćuti", rekao je Vulin.

Visoki prekršajni sud u Zagrebu odlučio je da pozdrav "Za dom spremni!" na početku pjesme "Bojna Čavoglave" Marka Perkovića Tompsona nije prekršaj protiv javnog reda i mira.