VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Virus Korona05/06/2020

PRESTALA OBAVEZA NOŠENjA ZAŠTITNIH MASKI

 

PODGORICA, 5. JUNA /SRNA/ - Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti danas je, na prijedlog Instituta za javno zdravlje Crne Gore, odučilo da prestane primjena mjere o obaveznom nošenju zaštitnih maski.

 

Nošenje zaštitnih maski ostaje obavezno za zaposlene i pacijente u javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama, u javnim i privatnim ustanovama socijalne i dječje zaštite i za zaposlene i putnike u vozilima javnog prevoza, saopštila je Služba Vlade Crne Gore za odnose s javnošću.

Odlučeno je i da se omogući vanlinijski saobraćaj sa državama u kojima je stopa aktivnih slučajeva virusa korona iznad 25 na 100.000 stanovnika s tim da prevoz podrazumijeva unaprijed određene grupe putnika i isključuje usputni ulazak i izlazak.

Omogućen je i tranzitni prevoz ljudi i robe preko Crne Gore bez mogućnosti ulaska ili izlaska putnika.

Odlučeno je i da zalihe zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava koje posjeduju veledrogerije budu stavljene na raspolaganje sistemu javnog zdravstva Crne Gore, uz novčanu naknadu po tržišnim cijenama.

Na sjednici je odlučeno da Institut za javno zdravlje petkom ažurira i objavljuje listu država sa manje od 25 aktivnih slučajeva virusa korona na 100.000 stanovnika iz kojih je dozvoljen ulazak u Crnu Goru bez obavezne institucionalne samoizolacije.