VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo06/06/2020

TRIVIĆ: IMA VIŠKA RADNIKA U PROSVJETI

 

BANjALUKA, 6. JUNA /SRNA/ - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izjavila je da u prosvjeti ima viška nastavnog kadra.

 

"U ovom momentu imamo viška radnika u prosvjeti, ali taj višak, ne mogu da kažem da nije angažovan, ne. Možda ne mogu da ispune normu u jednom zanimanju kao osnovnom, ali to se nadopunjuje kroz određene sekcije i tako dalje", rekla je Trivićeva sinoć za ATV.

Ona je dodala da broj djece direktno utiče na broj zaposlenih u osnovnim i srednjim školama.

Trivićeva je napomenula kako nije jednostavno nekome ko je radio 30 godina u školi reći da više nema dovoljno časova ili da je tehnološki višak, da uzme radnu knjižicu i ide kući.

"To je strašno u smislu posvećenosti tih ljudi, rada koji su uložili, ali jednostavno u vremenu u kojem svi živimo to su izazovi, ne samo nas, nego mogu da kažem i cijele Evrope i moramo da pokušamo da nađemo rješenje za taj problem", naglasila je Trivićeva.

Ona je istakla da smanjenje broja učenika u osnovnim i srednjim školam direktno utiče na višak nastavnika, ali je napomenula da se taj problem može riješiti prekvalifikacijom radnika.

Istakla je da je opredjeljenje Ministarstva i Vlade da se otvori mnogo više predškolskih ustanova u kojima bi mogli da budu zapsoleni radnici koji su višak u osnovnim i srednjim školama.