VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo06/06/2020

PRIŠTINSKOM GROBLJU PRIJETI NESTAJANjE

 

PRIŠTINA, 6. JUNA /SRNA/ - Paroh prištinski Saša Mitrović apelovao je da vjernici bar o zadušnicama dođu i očiste pravoslavno groblje u Prištini.

 

Sveštenik je istakao da groblju u Prištini prijeti nestajanje, jer zarasta, a svake godine sve je manje Srba koji dođu na grobove najmilijih.

"Srbi rođeni u Prištini i svekoliko srpstvo na Kosovu i Metohiji imaju tri stope na koje se oslanjaju - Crkvu Svetog Nikolaja, Saborni hram i pravoslavno groblje na kome svaki nadgrobni spomenik ima svoju biografiju, svoju priču", rekao je paroh Mitrović koji je danas, na Zadušnice, služio bna groblju.

Mitrović je pozvao i nadležne komunalne službe u Prištini da bar očiste groblje i omoguće Srbima da upale svijeće na grobištima.

Doktor Aleksandar Vasić rekao je Srni da je neshvatljivo da je sve manje onih koji se odvaže da izlaskom na groblje i paljenjem svijeća pokažu da Srbi nisu nestali iz Prištine.

"Plašim se da su izjave i tvrdnje velikog broja raseljenih Srba iz Prištine samo date kako bi se ostvario neki cilj, a najmanje znače stvarnu želju i volju raseljenih da se vrate u rodni grad", istakao je Vasić.

Jedan od desetak Srba, koliko je tokom dana obišlo grobove, Ilija Trajković pozvao je rođake, prijatelje, sunarodnike i sve Srbe porijeklom iz Prištine da se ne predaju i ne izdaju svoje pretke.

On je rekao Srni da je neshvatljivo da su Prištinci bili odvažniji 1999. godine kada su na svakom koraku padale srpske glave, nego danas.