VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo06/06/2020

PATRIJARH SLUŽIO DUHOVSKE ZADUŠNICE

 

BEOGRAD, 6.JUNA /SRNA/ - Njegova svetost patrijarh srpski Irinej služio je danas, na Duhovske zadušnice, Svetu liturgiju u Sabornoj crkvi Svetog arhangela Mihaila u Beogradu.

 

Poslije liturgije služen je pomen ktitorima, priložnicima, osnivačima, dobrotvorima, sveštenoslužiteljima i parohijanima Saborne crkve, objavljeno je na sajtu Srpske pravoslavne crkve.

Pravoslavni hrišćani danas slave LJetne /duhovske/ zadušnice, koje su skoro uvijek u subotu pred Duhove /Silazak Svetog Duha/.

Ovaj dan pravoslavni hrišćani posvećuju umrlim precima i, prema tradiciji, posjećuju grobove, prislužuju svijeće i služe pomene.

Zadušnice se uvijek obilježavaju u subotu i tim povodom se organizuju i bogosluženja posvećena upokojenima, jer je Isus Hristos, dan uoči Vaskrsenja, koje se uvijek slavi u nedelju, proveo u grobu.

Osim odlaska na groblje običaj je i da se milostinja razdijeli prosjacima.

Običaj je u narodu da se o zadušnicama, kao i o parastosima, iznose mnoga jela.

Vjerovanje je da ta iznesena jela treba da se razdijele sirotinji i uopšte svima koji se tu zateknu, za pokoj duše umrloga.

Obično se iznosi pogača, žito, vino, kao i druga jela.

Osim ljetnjih, u kalendaru Srpske pravoslavne crkve postoje još zimske ili Mitrovske, zatim proljećne, koje padaju sedmicu prije početka Velikog ili Časnog posta, i Miholjske ili jesenje zadušnice.