VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo06/06/2020

ODLUKA O IZBACIVANjU DESANKE MAKSIMOVIĆ NIJE KONAČNA

 

BEOGRAD, 6. JUNA /SRNA/ - Odluka Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Srbije da iz trećeg razreda srednje škole isključi izbor iz poezije Desanke Maksimović, a iz četvrtog - čuvenu zbirku velike pjesnikinje "Tražim pomilovanje" nije konačna, poručio je ministar prosvjete Mladen Šarčević.

 

Šarčević je naveo da prijedlog Zavoda treba da bude upućen Nacionalnom prosvjetnom savjetu na dalju procjenu.

"Zavod je stručno telo. Kada njihove komisije donesu odluku, šalju predlog savetodavnom telu, koje mora da donese odluku o prihvatanju ili neprihvatanju. U Nacionalnom prosvetnom savetu sedi struka i stručna društva koja, kada daju predlog na usvajanje, ja mogu da reagujem. Do tada je sve deo procedure", objasnio je Šarčević.

On je naveo da je obaviješten da se neće izbacivati cijeli opus Desanke Maksimović, već da će se raspodijeliti u zavisnosti od procjene stručnjaka kojem uzrastu je primereniji koji dio.

"Oni moraju da obrazlože svoju odluku i da je dostave Savetu. Tada, ako bude prihvaćena, odluka se šalje Ministarstvu", naveo Šarčević i dodao da je tražio da mu se dostavi taj dokument.

Bez obzira na to da li je na tu odluku Savjet dao saglasnost ili ne, Ministarstvo prosvjete može da je usvoji, prenosi Tanjug.

Prema pisanju "Večernjnih novosti" čuvena zbirka velike srpske pjesnikinje Desanke Maksimović isključena je iz programa za četvrti razred gimnazije, a njen izbor poezije iz trećeg razreda gimnazije, jer je nadležna komisija smatrala da se ne uklapa u "okvir epohe".

U okviru izmjene programa nastave predmeta Srpski jezik i književnost u gimnazijama, komisija Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja odlučila je da iz trećeg razreda isključi izbor iz poezije Desanke Maksimović, a iz četvrtog - čuvenu zbirku velike pesnikinje "Tražim pomilovanje".

To je izazvalo lavinu negodovanja među piscima, kritičarima, prosvjetnim radnicima, univerzitetskim profesorima i drugima.