VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet06/06/2020

SARADNjA POTREBNIJA NEGO IKAD

 

MOSKVA, 6. JUNA /SRNA/ - Zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško ukazao je na potrebu obnove radnih kontakata između Moskve i NATO-a.

 

"Danas je potreba obnove kontakta sa Alijansom, koju je NATO prekinuo, jasnija nego ikada prije. Međutim, napredak nije postignut", rekao je Grupko u intervjuu za TASS.

Prema njegovim riječima, NATO nije dao smislen odgovor na inicijative Rusije radi poboljšanja vojne bezbjednosne situacije u Evropi pomijeranjem manevara dalje od granice sa Rusijom i poboljšanje mehanizama koji su osmišljeni da spriječe vojne incidente i izbjegnu nesporazume.

Komentarišući izjavu portparola Alijanse Oane Lungesku koja je rekla da Rusija nije odgovorila na prijedlog da se održi sastanak Savjeta Rusija-NATO, Gruško je istakao da se ti sastanci ne održavaju kada neko pozive, već kada sve zemlje članice postignu sporazum."

"Sada takav sporazum ne postoji. Ne postoji pozitivan plan za Savjet Rusija-NATO jer je NATO suspendovao saradnju sa Rusijom. Vjerujemo da treba održati sastanak Rusija-NATO kada bude postojala mogućnost stvarnog doprinosa naporima s ciljem poboljšanja vojne bezbjednosne situacije u Evropi", rekao je Gruško.

Gruško je dodao da je NATO želio da razgovara o situaciji u Ukrajini ali je to bespredmetno, jer Alijansa nije imala ulogu u rješavanju unutrašnjeg sukoba u Ukrajini.

On je naveo da članice Alijanse redovno učestvuju u debatama o tom pitanju unutar Stalnog savjeta Organizacije za bezbjednost i saradnju u Evropi /OEBS/.

"Osim toga, Francuska i Njemačka dio su Normandijske četvorke i one očigledno na vrijeme informišu svoje saveznike", rekao je Gruško.