VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo07/06/2020

OSTVAREN ZNAČAJAN NAPREDAK U RAZVOJU KVLAITETA HRANE

 

ZENICA, 7. JUNA /SRNA/ - Agencija za bezbjednost hrane BiH saopštila je povodom Svjetskog dana bezbjednosti hrane da je u BiH u proteklom periodu ostvaren značajan napredak u razvoju kvaliteta hrane, a da primarna odgovornost za njenu bezbjednost pripada subjektima u poslovanju sa hranom.

 

Osim segmenta zdravstvene ispravnosti hrane, iz Agencije navode da je u BiH ostvaren značajan napredak u razvoju i provođenju politika kvaliteta hrane u područjima prirodnih mineralnih, prirodnih izvorskih i stonih voda, oznaka porijekla, geografskog podrijetla i garantovano tradicionalnog specijaliteta prehrambenih proizvoda.

Napravljen je napredak i u sertifikovanju i označavanju proizvoda oznakom "bez GMO", hrane za posebne prehrambene potrebe i senzorne analize maslinovog ulja.

U predstojećem periodu, u skladu s preporukama Evropske komisije, potrebno je dodatno unaprijediti kapacitete za službene kontrole hrane i laboratorijsko ispitivanje hrane na čemu će Agencija raditi u skladu sa svojim nadležnostima.

Usklađivanje propisa o hrani s pravnom stečevinom EU predstavlja jednu od ključnih aktivnosti Agencije za bezbjednost hrane BiH.

Iz Institutu za zdravlje i bezbjednost hrane u Zenici su poručili da je bezbjedna hrana presudna, ne samo za bolje zdravlje čovjeka, nego i za ekonomski razvoj i međunarodni ugled svake zemlje.

"Klimatske promjene uveliko utiču na proizvodnju hrane, kao i na njenu sigurnost, a važan aspekt je i otpad od hrane, bilo da je animalnog ili biljnog porijekla. Bezbjednost hrane se nerijetko uzima `zdravo za gotovo`. Često je to nebitan problem, dok ne dobijete trovanje", rekao je magistar upravljanja kvalitetom i bezbjednošću hrane Benjamin Čaušević.

On je istakao da hrana, koja je zagađena štetnim bakterijama, virusima, parazitima ili hemijskim materijama uzrokuje više od 200 bolesti, od dijareje do karcinoma.

Iz zeničkog Instituta su napomenuli da dobre higijenske prakse u prehrambenom i poljoprivrednom sektoru pomažu smanjenju nastanka i širenja bolesti koje se prenose hranom, kao i da su svi u prehrambenom lancu odgovorni za bezbjednost hrane.

Čaušević je napomenuo da je bezbjedna i zdrava hrana neophodna za promociju zdravlja i okončanje gladi, što su dva od 17 ciljeva Agende za održivi razvoj 2030. godine.

On je rekao da ovo pitanje dobija sve više na značaju nakon što je u decembru 2018. godine Generalna skupština UN usvojila Rezoluciju o proglašenju 7. juna za Svjetski dan bezbjednosti hrane, kojim se ukazuje na bezbroj prednosti bezbjedne i zdrave hrane.

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da se više od 600 miliona ljudi razboli, a 420.000 umre svake godine od konzumiranja hrane zagađene bakterijama, virusima, parazitima, toksinima ili hemikalijama.

Prema podacima Svjetske banke, nesigurna hrana košta male i srednje kompanije stotinjak milijardi evra godišnje, te ograničava trgovinu, a bolesti koje se prenose hranom ometaju i opterećuju zdravstveni sistem, nacionalne ekonomije, turizam i trgovinu.