VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo02/07/2020

BOGOSLUŽENjE 11. JULA U SJEĆANjE NA SVEŠTENOMUČENIKA JOVANA VOZUĆKOG

 

VOZUĆA, 2. JULA /SRNA/ - U Manastiru Sveta Trojica - Vozućica u opštini Zavidovići u FBiH u subotu, 11. jula, biće služeno večernje bogosluženje povodom obilježavanja Svetih dabrobosanskih mučenika, među kojima je vozućki sveštenik Jovan Zečević koji je postradao u logoru 1941. godine.

 

Iz uprave manastira Vozućica pozvali su Vozućane da na dan Svetog Jovana vozućkog dođu u ovaj sveti hram na večernje bogosluženje u 17.00 časova.

Protojerej-stavrofor Zoran Živković rekao je ranije Srni da teška istorija podučava da stradanja srpskog naroda i sveštenika, među kojima je Jovan vozućki, ne smije da bude prepušteno zaboravu da bi budućnost bila bolja, a stradanja nikada više nikome ponovljena.

Sveštenika Zečevića je SPC proglasila za sveštenomučenika i ubrojala u sveštenomučenike dabrobosanske.

Jovan Zečević rođen je 1895. godine u tada Bosanskom Novom. Završio je Bogosloviju u Sarajevu, a tamo je bio u grupi Gavrila Principa, zbog čega su ga austrijske vlasti osudile na četvorogodišnju robiju teške tamnice koju je izdržao kao gimnazijalac.

Rukopoložen je za đakona i sveštenika 1922. godine.

Ustaše su ga uhapsile u Zavidovićima i u junu 1941. godine odveden je sa grupom Srba u teretnom vagonu u Koprivnicu, a njega su posebno mučili.

Iz Koprivnice je odveden u nepoznatom pravcu i nikad se nije vratio.

Manastir Vozućica, koji je prema narodnom predanju zadužbina srpskog kralja Dragutina Nemanjića iz 14. vijeka, imao je veoma tešku i burnu istoriju. Rušen je i skrnavljen, ali se uvijek pobjednički dizao iz pepela.

U toku svoje istorije bio je posvećen Svetom Nikoli, Pokrovu Presvete Bogorodice i, nakon obnove na dan osveštanja 1865. godine, posvećen je Presvetoj Trojici - prazniku koji je u narodu poznat kao Duhovi, pod čijim patronatom se i danas nalazi.

I nakon posljednjeg rata ruševine ovog pravoslavnog hrama su devet godina obnavljane, a Manastir Sveta Trojica - Vozućica ponovo osveštan 25. jula 2015. godine.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom najavio je prošlog mjeseca da je u planu da uz obnovljeni njemanjićki manastir Vozućica budu izgrađeni konaci i dovedeno monaštvo.

U ovom manastiru već više vijekova nema monaštva, a ideja o njihovom vraćanju postojala je 1857. godine, kada je takođe obnavljan hram, ali se to do današnjih dana nije uspjelo.