VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet02/07/2020

NAJUGROŽENIJI - TAJLAND, JAMAJKA I HRVATSKA

 

NjUJORK, 2. JULA /SRNA/ - Tajland, Jamajka i Hrvatska su najpogođenije zemlje u oblasti turizma zbog pandemija virusa korona, dok bi svjetski turizam mogao da izgubi više od 1.200 milijardi dolara, ili 1,5 odsto globalnog BDP-a - navodi UN tijelo za trgovinu i razvoj /UNKTAD/.

 

Ove tri zemlje imaju i najbrži potencijalni pad plata za kvalifikovane radnike - na Tajlandu za 12 odsto, na Jamajci 11, a u Hrvatskoj devet odsto.

Među najpogođenijim zemaljama u turističkom sektoru su i Kenija, Maroko, Grčka, Mauricijus, Senegal, Irska, Egipat, Južna Afrika, Malezija i Španija...

UNKTAD upozorava da će turistički sektor i u mnogim bogatim zemljama osjetiti pritisak.

U problemu su i popularne evropske i sjevernoameričke destinacije, uključujući Francusku, Italiju i SAD, kojima UNKTAD prognozira gubitke u milijardama dolara zbog dramatičnog pada međunarodnog turizma.

Ova UN agencija iznosi i procjene gubitaka svjetskog turizma u narednom periodu.

Ako se prekid međunarodnog turizma nastavi za osam mjeseci, globalni gubitak u tom sektoru mogao bi viti povećan na 2.200 milijardi dolara, što je oko 2,8 odosto globalnog BDP-a.

U najpesimističnijem scenariju, ako prekid traje 12 mjeseci, gubici mogu premašiti i 3.300 milijardi dolara ili 4,2 odsto BDP-a - procjenjuje UNKTAD.