VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija02/07/2020

ZA PROJEKAT USKLAĐIVANjA ZEMLJIŠNIH KNjIGA 20 MILIONA EVRA

 

SARAJEVO, 2. JULA /SRNA/ - Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda potpisao je danas sa šefom kancelarije Svjetske banke u BiH Emanuelom Salinasom ugovor o zajmu za dodatno finansiranje Projekta registracije nekretnina u vrijednosti 20 miliona evra.

 

Potpisnici su saglasni da je riječ o izuzetno bitnom projektu kojim se nastavlja proces usklađivanja zemljišnih knjiga i katastarskih podataka u oba entiteta, te da su uslovi kredita povoljni.

Prema potpisanom ugovoru, na Federaciju BiH biće alocirano oko 7,2 miliona evra, a na Republiku Srpsku oko 12,8 miliona evra.

Rok otplate je 23 godine, uključujući sedam godina grejs perioda i povoljnu kamatu stopu.

Glavni cilj projekta je da se pruži podrška održivom sistemu registracije nekretnina s usklađenom evidencijom u zemljišnim knjigama i katastrima u urbanim područjima Federacije BiH i Republike Srpske, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Potpisivanjem ovog ugovora nastavlja se postojeći Projekat registracije nekretnina, koji se sprovodi na osnovu zaključenog Sporazuma o finansiranju između BiH i Međunarodne asocijacije za razvoj, od 25. januara 2013. godine.

Bevanda je izrazio zahvalnost Svjetskoj banci, koja pruža podršku kako u konsultantskim poslovima, tako i finansiranju projekata koji doprinose boljem kvalitetu života građana BiH, ali i rada institucija koje su im na usluzi.

Ugovor je potpisan korespodentno, bez uobičajenih ceremonija, zbog mjera koje su preduzete u sprečavanju virusa korona.