VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Tema dana02/07/2020

ŠOLAJA: CILJ POSLOVNIKA - UNAPREĐENjE RADA SKUPŠTINE

 

BANjALUKA, 2. JULA /SRNA/ - Cilj novog Poslovnika o radu Narodne skupštine Republike Srpske je unapređenje rada i povećanje efikasnosti najviše zakonodavne institucije, istakla je predsjednik Zakonodavnog odbora Narodne skupštine Republike Srpske Dušica Šolaja.

 

"Novina u Poslovniku jeste mogućnost da se sjednica Skupštine u vanrednim okolnostima može održati onlajn, uz korištenje odgovarajućih informatičkih sistema", rekla je Šolaja novinarima nakon sjednice Narodne skupštine Srpske.

Šolaja je podsjetila da je u oktobru prošle godine odlučeno da se krene sa izradom novog Poslavnika o radu Narodne skupštine Republike Srpske.

"Zakonodavni odbor je nekoliko puta pozivao sve poslaničke klubove da daju sugestije i prijedloge. Nisam saglasna da je na bilo koji način poslanicima ograničeno pravo na slobodu mišljenja i obavljanje posla, jer je vrijeme za diskusiju ostalo isto", naglasila je Šolaja.

Ona je navela da je novim Poslovnikom predviđeno da kvorum postoji ako je prisutna većina od ukupnog broja poslanika, i to na početku sjednice, prilikom usvajanja zapisnika i utvrđivanja dnevnog reda sjednice, te u danu za glasanje.

"Pretres tačaka iz utvrđenog dnevnog reda vodiće se bez obzira na broj prisutnih poslanika u skupštinskoj sali", pojasnila je Šolaja.

Šolaja je izrazila nadu da će novi Poslovnik o radu opravdati cilj zbog kojeg je usvojen.