VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika03/07/2020

ŠUKALO: PRAVNO NESIGURAN ŽIVOT BiH NE MOŽE DUGO DA POTRAJE

 

BANjALUKA, 3. JULA /SRNA/ - Savjetnik predsjednika SNSD-a Milorada Dodika Marko Šukalo izjavio je za Srnu da Ustavni sud BiH tumači ustavne odredbe nekonzistentno i od slučaja do slučaja.

 

Komentarišući Odluku Ustavnog suda kojom se odbacuje zahtjev poslanika SNSD-a za ocjenu ustavnosti odluke Centralne izborne komisije /CIK/ BiH o odgođanju lokalnih izbora, Šukalo je rekao da Ustavni sud zahtjeve uzima u razmatranje isključivo kada to njima odgovara.

"Ustavom BiH propisano je da je BiH demokratska država koja funkcioniše na principu vladavine prava i na osnovu slobodnih i demokratskih izbora. Ustavni sud se mogao pozvati na ovu formulaciju Ustava BiH i konstatovati da je ugroženo pravo građana na slobodne i demokratske izbore", naglasio je Šukalo, koji je i doktorand Ustavnog prava.

Prema njegovim riječima, da se Ustavni sud upustio u meritum odlučivanja, morao bi odlučiti u smislu da je protivustavna odluka Centralne izborne komisije BiH kojom je odgođeno održavanje lokalnih izbora.

"Odlukom CIK-a BiH povrijeđen je Ustav BiH, i to član 1, stav 2, a Ustavni sud je bio u obavezi da zaštiti Ustav. Ali Ustavni sud BiH se u velikom broju slučajeva stavio u ulogu ustavotvorca i odlučivao je kako u datom trenutku odgovara određenim političkim snagama u Sarajevu", poručio je Šukalo.

Šukalo je dodao da Ustavni sud BiH, umjesto da doprinese stabilnosti jasnim i nedvosmislenim tumačenjem Ustava, odlučivanjem od slučaja do slučaja unosi dodatnu dozu nepovjerenja kako u taj Sud, tako i u zajednicu BiH i sve njene institucije.

"Treba se podsjetiti da je Ustavni sud u mnogim slučajevima odlučivao kada nije imao osnova za to, a da se pri konkretnom kršenju Ustava proglašavao nenadležnim", dodao je Šukalo.

On je napomenuo da su mnoge prenesene nadležnosti na nivo zajednice antiustavne, ali Ustavni sud nikada nije našao za shodno da odlučuje o tim pitanjima, dok je sa druge strane odlučivao o onome za šta nije nadležan.

"BiH živi pravno nesiguran život, koji ne može dugo da potraje", istakao je Šukalo.

SNSD je 26. maja uputio Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti i zakonitosti odluke Centralne izborne komisije BiH da izbori budu odgođeni za 15. novembar. Ustavni sud BiH odbacio je zahtjev, navodeći da je to u nadležnosti redovnog suda.