VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo03/07/2020

U BEOGRADU NAJVEĆI PORTRET NOVAKA ĐOKOVIĆA NA ŠLJACI

 

BEOGRAD, 3. JULA /SRNA/ - Arhitekta Andrej Josifovski, poznatiji kao Pijanista, napravio je najveći portret na svijetu srpskog tenisera Novaka Đokovića na šljaci teniskog kluba "Đukić" u Beogradu.

 

Crtež je dug čak 24 metra, širok 11 metara, prostire se na površini od 264 metra kvadratna, na kojem je umjetnik radio četkom neprekidno šest časova, a zanimljivo je da je riječ o prvom umjetničkom poduhvatu ovog tipa na crvenoj zemlji na jednom teniskom terenu ikada, javio je B92.

Povod crteža pod nazivom "ŠLJAKAnje terena" i cjelokupnog projekta "Prvo očistimo sebe, pa pogledajmo druge", nastao je iz želje da se pruži podrška najboljem teniseru svijeta i da se pokaže da u Srbiji postoje ljudi koji vrednuju sve što Novak Đoković radi i čini za svoj narod, i ne zaboravljaju njegova djela uprkos izazovima sa kojima se susreće.

"Novak je čovek koji ima izuzetan sjaj. On pohodi naše snove i svima nam je motivacija. Teško je naći tako velike reči koje bi ga opisale", rekao je Josifovski.

Ovaj umjetnik je od ponoći, kada je izašao na teren broj dva u Teniskom klubu "Đukić", sve do 6.00 časova ujutro, "šljakao", pazeći na svaki detalj brižljivo osmišljenog dizajna.

Josifovski je dodao da postoje oni koji ne poštuju dovoljno rezultate i smatraju sebe dostojnim da komentarišu i omalovažavaju najbolje, posebno oni koji su rođeni na Zapadu.

"Na njihovu nesreću, a našu sreću, desilo se da mala balkanska Srbija iznedri jednog velikog šampiona u tenisu, najboljeg na svetu, Novaka Đokovića, kakvog bi inače `trebalo` da imaju samo zemlje koje misle da su dobile pravo da upravljaju svetom, jer se u njima uvek rađaju najpametniji i najjači ljudi. Tako barem oni misle. I u svojim naporima da objasne kako su oni uvek i u svemu u pravu, a ne Novak, stvari su prevršile meru", rekao je Josifovski.

On je naveo da je radio na ovoj slici tokom noći pod reflektorima, što mogu da potvrde i satelitski snimci, a kad je na terenu "sinuo" Novak, uskoro je izašlo i sunce da mu se pokloni.

"Istina je dakle da planetom vlada Đoković, jedini i prvi, a zvezde su to još odavno znale. Čovek koji daje svoje srce i onima koji mu zvižde. Malo je reći pobednik, ambasador, humanista, dobrotvor i čovek za ponos nacije. Iskreno, žao mi je tih mučenika što se kamenjem na njega bacaju. Samo psi znaju kako je to teško lajati na zvezde", rekao je Josifovski.

On je naveo da je najzahtjevnije bilo crtanje očiju, nosa, usta, sjenčenje lica i na kraju majice, a da je za Novakovu kosu moralo da se upotrijebe dodatni džakovi šljake, kako bi se što vjernije iznijansirala da bude tamnija i uočljivija.

"Sve je rađeno uz pomoć četki. Iako mi je bilo prvi put da ovako nešto radim, verovao sam da ću uspeti, jer Novak je velika inspiracija i velika je čast biti u prilici da se nešto učini za njega, tako da mi nije bilo teško da dam sve najbolje od sebe i završim svoje delo", rekao je umjetnik.

Kao sljedeći korak ovakvog jednog projekta Josifovski ističe da mu je želja da to bude jedna konceptualna izložba portreta na terenima Rolan Garosa u Parizu, ili nekog sličnog velikog međunarodnog turnira na šljaci, kako bi se i tamo prenijele poruke o važnosti međusobnog poštovanja i uvažavanja.