VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet06/07/2020

NAUČNICI TRAŽE OD SZO IZMJENU SMJERNICA

 

ŽENEVA, 6. JULA /SRNA-Rojters/ - Svjetska zdravstvena organizacija /SZO/ vrši reviziju izvještaja u kojem se od njih traži da ažuriraju svoje smjernice za borbu protiv virusa korona nakon što je više od 200 naučnika u pismu agenciji iznijelo dokaz da se virus može širiti vazduhom u malim česticama.

 

SZO je saopštila da se virus prvenstveno širi kroz male kapljice izbačene iz nosa i usta zaražene osobe koje vrlo brzo padaju na tlo.

Međutim, u otvorenom pismu SZO i objavljenom danas u žurnalu "Klinička zarazna oboljenja" 239 naučnika iz 32 zemlje ukazuju na dokaz koji pokazuje da lebdeće čestica virusa mogu zaraziti osobu koja ih udahne.

Pošto te male čestice mogu lebdjeti u vazduhu, naučnici traže od SZO da ažurira svoje smjernice.

"Upoznati smo sa člankom i tehnički stručnjaci vrše reviziju sadržaja", rekao je portparol SZO Tarik Jašarević.

Nije poznato koliko često virus korona može da se širi vazduhom za razliku od većih kapljica koje su izbačene kašljem ili kijanjem.

Analitičari navode da bi bilo kakva izmjena u procjeni SZO na rizik od prenosa mogla uticati na njihov trenutni savjet od držanja distance od jednog metra. Postoji mogućnost da će i vlade morati da prilagođavaju svoje mjere uvedene zbog suzbijanja širenja virusa korona.