VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija09/07/2020

"PROINTER" NA VRHU LISTE NAJUSPJEŠNIJIH IT KOMPANIJA

 

BANjALUKA, 9. JULA /SRNA/ - Kompanija "Prointer ITSS" na prvom je mjestu u sektoru informacionih tehnologija u BiH po ostvarenom prihodu od skoro 45 miliona KM u prošloj godini.

 

Generalni direktor "Prointera" Bojan Vujić istakao je da je ova kompanija, prema analizi poslovnog kapitala "Akta.ba", među prvih 10 u IT sektoru u BiH, te na tronu po ostvarenim prihodima.

Vujić je naglasio da već punih pet godina grade domaću kompaniju koja se može pohvaliti kvalitetom, kadrom i društvenom odgovornošću u poslovanju u kojoj zajednički stvaraju moderno i napredno poslovno okruženje.

"Ono što `Prointer` razlikuje od ostalih je činjenica da radimo na velikim projektima sa kakvima se ni stručnjaci u mnogim drugim kompanijama nisu susretali, da smo uspjeli da osvojimo globalne tehnologije, prilagođavajući ih lokalnim potrebama i da smo uvijek davali i dajemo šansu svima da kod nas nauče ono što na nekom drugom mjestu ne bi imali priliku", rekao je Vujić.

Vujić je istakao da IT sektor bilježi kontinuiran rast broja zaposlenih, na šta su u "Prointeru" posebno ponosni.

On je naglasio da im je kadrovska politika posebno važna, o čemu govori podatak da je kompanija, uprkos krizi svjetskih razmjera, nedavno pokrenula novu kampanju zapošljavanja.

"Pod motom `Pokreni karijeru danas`, na sasvim drugačiji i inovativan način otvorili smo vrata za sve koji žele da rade, uče i oprobaju se u vještinama koje nisu ni slutili da posjeduju", kaže Vujić.

Prema njegovim riječima, IT sektor, a prije svega ova kompanija, dokazuju da je ovo branša koja nudi ogroman potencijal i nije vezana samo za ljude sa tehničkim zanimanjima.

"Imate mnoštvo interesantnih pozicija u IT sektoru na kojima su, recimo, ekonomisti, a koje mladi ljudi sa tom diplomom možda i ne razmatraju", naveo je Vujić.

On je napomenuo da je "Prointerov" interaktivni oglas, osmišljen kao kreativni video u kojem svako sa svega nekoliko klikova može provjeriti da li je došlo vrijeme za promjene u karijeri, imao veliki odjek i da je u kompaniju stiglo mnoštvo prijava za posao.

"To nas izuzetno raduje, jer su čak i ovako teška vremena pokazala koliko je važno da postoje IT kompanije koje posluju na domaćem tržištu i sa njim dijele i dobro i loše. Pokazalo se i da je izuzetno važno graditi tim kojeg karakteriše spoj različitih znanja, vještina i sposobnosti i koji može da odgovori na sve izazove", poručio je Vujić.

Iz "Prointera" je saopšteno da su u analizu top 10 kompanija IT sektora, koju je uradio poslovni portal "Akta.ba", ušle kompanije koje se bave proizvodnjom, odnosno računarskim programiranjem, izradom softvera, izradom i upravljanjem bazama podataka.

Prema ostvarenoj dobiti u 2019. godini, na prvom mjestu našao se sarajevski "Atlantbh" sa 4,6 miliona KM, a odmah iza njih "Lanako" sa 4,5 miliona KM.

Analiza je pokazala da je 10 najboljih prihodovalo skoro 244 miliona KM, a procjenjuje se da IT industrija u BiH generiše oko milijardu KM godišnje.