VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija09/07/2020

SNSD GLASAO PROTIV BUDžETA JER NIJE ISPOŠTOVAN DOGOVOR

 

SARAJEVO, 9. JULA /SRNA/ - Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović izjavio je danas da je SNSD glasao protiv Prijedloga zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu jer nisu ispoštovani raniji dogovori.

 

"Nisu ispoštovani dogovori ni oko budžeta ni oko drugih važnih stvari za BiH", naveo je Radmanović, ističući da je u Prijedlogu budžeta bilo dosta propusta i da nije bilo dogovora kako ih otkloniti.

Radmanović je novinarima u Sarajevu, nakon sjednice Predstavničkog doma, rekao da ovakav rezultat mnoge stvari dovodi u pitanje, te napomenuo da bi Predstavnički dom do naredne sjednice Doma naroda, koja je zakazana za 21. jul, trebalo da usvoji Prijedlog zakona o budžetu.

On je istakao da je postojao veliki optimizam da će Prijedlog budžeta danas dobiti podršku poslanika u prvom krugu, ali da nije postojala entitetska većina.

"U prvom krugu danas nije postojala entitetska većina. Potrebno je da se Predstavnički dom izjasni u drugom krugu, u prvom glasanju. To će se najvjerovatnije desiti u narednih sedam dana, ponovo na sjednici Predstavničkog doma", pojasnio je Radmanović.

Od 11 poslanika iz Republike Srpske koji su prisustvovali sjednici, sedam je bilo protiv usvajanja budžeta, tri su bila za, a jedan poslanik bio je uzdržan.

Budžet nije dobio entitetsku većinu jer ga nije podržalo sedam poslanika iz Republike Srpske /SNSD, DNS, Ujedinjena Srpska/ zbog činjenice da dogovor koji je postignut prije dva dana nije ispoštovan.

Prijedlog zakona o budžetu su podržali poslanici Mirko Šarović iz SDS-a i Mira Pekić iz PDP-a, te Adil Osmanović iz SDA, dok Branislav Borenović iz PDP-a nije glasao, iako je prisustvovao sjednici, što se računa da je bio uzdržan.

Prijedlog zakona o budžetu nije dobio podršku ni poslanika HDZ-a.