VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Virus Korona09/07/2020

RADOVIĆ I PAŠALIĆ O PRIORITETU ZAŠTITE ZDRAVLJA DJECE I GRAĐANA

 

BEOGRAD, 9. JULA /SRNA/ - Ombudsman za djecu Republike Srpske Dragica Radović i zaštitnik građana Srbije Zoran Pašalić saglasili su se na prvom sastanku u Beogradu da je u situaciji kada je prisutna epidemija kovida-19 neophodno dati prioritet zaštiti zdravlja djece i građana.

 

Radovićeva je izjavila Srni da je na sastanku razgovarano u načelu o saradnji dvije institucije u oblasti zaštite i promocije osnovnih ljudskih prava, sa posebnim akcentom na ostvarivanje i zaštitu prava djece.

"Izrazili smo spremnost za saradnju i realizaciju nekih zajedničkih projekata s ciljem promocije prava djece i građana", istakla je ona.

Radovićeva je navela da se ne mogu zanemariti ni osnovni principi Konvencije o pravima djece, te univerzalne Deklaracije o pravima građana.

Ona je napomenula da je doputovala u Beograd na poziv Pašalića i posjetila instituciju Zaštitnika građana Srbije, te da je ovo prva zvanična posjeta ombudsmana za djecu Republike Srpske ovoj instituciji Srbije, a da je tokom susreta bilo riječi i o drugim pitanjima od značaja za rad ove dvije nezavisne institucije.

Radovićeva je navela da je svrha njene posjete zaštitniku građana Srbije bila i razmjena primjena dobre prakse vezano za institucionalnu efikasnost, te odnos sa javnim institucijama i civilnim sektorom.

"Svrha posjete je i usaglašavanje politika i aktivnosti institucija u oblasti zaštite ljudskih prava građana, sa posebnim osvrtom na zaštitu prava djece, te posebno jačanje regionalne saradnje i saradnje institucija Ombudsmana za djecu Srpske i Zaštitnika građana Srbije", napomenula je ona.

Radovićeva je navela da Srbija nema Ombudsmana za djecu kao posebnu instituciju, ali da Zaštitnik građana u svom organizacionom dijelu ima odjeljenje za prava djece.

"S tim u vezi kao ombudsman za djecu iznijela sam iskustva u radu institucije u primjeni Konvencije o pravima djeteta, usaglašavanju domaćih zakona i drugih propisa sa potrebama i zahtjevima Konvencije, te ukazala na potrebu dodatnog angažovanja društvenih zajednica Republike Srpske i Srbije radi što efikasnije zaštite prava djece", istakla je Radovićeva.

Ona je navela da ovu posjetu kao ombudsman za djecu Srpske ocjenjuje kao vrlo uspješnu i očekuje u dogledno vrijeme da zaštitnik građana Srbije sa saradnicima posjeti Kancelariju Ombudsmana za djecu Republike Srpske.