VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet10/07/2020

NIŠTA OD OTVARANjA GRANICA UNIJE

 

BRISEL, 10. JULA /SRNA-Rojters/ - Nije uspio plan članica EU i njihovih susjeda da ublaže zabrane od sredine juna i potom od ovog mjeseca i za zemlje izvan evropskog bloka pošto su pojedine države same krenule da uvode nove kontrole zbog povećanja broja zaraženih virusom korona.

 

Diplomata visokog ranga EU rekao je da je ovo pitanje veoma teško jer je situacija bez presedana i dinamična "zbog čega se lekcije uče u hodu".

Članice EU usaglasile su listu od 14 "bezbjednih" država, uključujući Kanadu, Japan i Srbiju.

Međutim, dok su se pojedine članice, poput Holandije, otvorile granice za svih 14 zemalja, Italija i Belgija su donijele odluku da ni za koga neće otvarati svoje granice. Holandija je donijela zaključak da Srbija i Crna Gora više nisu bezbjedne u epidemiološkom smislu.

Italijanski ministar zdravlja Roberto Speranca sredinom sedmice je u pismu zatražio nove rigorozne mjere za sve putnike koji dolaze u EU.

Austrija je objavila upozorenja za putovanje za Bugarsku, Rumuniju u Moldaviju, dok je Mađarska juče objavila reviziju regulativa za putovanja ka susjednoj Austriji, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji i Slovačkoj.

Grčka je pooštrila regulative za posjetioce iz Bugarske.