VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo12/07/2020

POČELO OBILJEŽAVANjE PETROVDANA

 

NOVI GRAD, 12. JULA /SRNA/ - Polaganjem vijenaca kod centralnog spomen-obilježja poginulim borcima Vojske Republike Srpske u Novom Gradu počelo je obilježavanje Petrovdana, Dana i krsne slave opštine.

 

Načelnik opštine Miroslav Drljača iskoristio je priliku da ukaže ne nekoliko projekata koji se provode u ovoj lokalnoj zajednici.

"Krenuli smo u rekostrukciju autobuske stanice i osnovaćemo javno preduzeće `autobuska stanica`. U završnoj fazi je registracija doma za starija lica, završena je planirana rekostrukcija objekta", napomenuo je Drljača.

Prema njegovim riječima, ove godine se realizuje asfaltiranje lokalnih puteva i projekti izgradnje vodovodne mreže.

Povodom Petrovdana, večeras će u glavnoj ulici biti otvorena izložba fotografija posvećena Fudbalskom klubu "Sloboda" koji obilježava 110 godina postojanja.

Priznanja će biti urućena na svečanoj akademiji od 20.30 časova.

Hram Svetih apostola Petra i Pavla u Novom Gradu proslavio je danas hramovnu slavu.

Sveštenik Nemanja Vidić podsjetio je u besjedi nakon liturgije na razna iskušenja kroz koja je prolazio srpski narod kroz vijekove, a moguće ih je samo uz vjeru preboditi.

"Čuvajte svoje zdravlje, čuvajte svoju dušu i čuvajte svoju vjeru", poručio je Vidić.

Govoreći o današnjem prazniku i dvojici svetitelja koji su na različite načine spoznali vjeru u Hrista, sveštenik Savo Janković je istakao značaj posta i uzdržavanja od ružnih misli i djela.

"Nemojte misliti da je dovoljno da se uzdržavate samo od mrsne hrane. Morate i svoju dušu pročistiti", rekao je otac Janković.

Poslije slavskog obreda, sveštenici su pričestili vjernike koji su se postom i molitvom pripremali za današlji praznik.